Данъчните служители ще разполагат с джобни пари за т. нар. контролни покупки, с които те проверяват дали търговците издават касови бележки.

Това гласят изменения в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

В новите текстове изрично се посочва, че средствата за контролните покупки ще се осигуряват от бюджета на Националната агенция за приходите (НАП).

Досега данъчните изглежда са вадили собствени средства, за да правят проверки за касови бележки. Инспекторите обаче не винаги получават обратно парите си от продавачите и това ги демотивира да прилагат правомощието.

Връщането на закупена стока в повечето случаи е възможно, но при услугите това е проблем. Например - ако данъчен служител провери дали издават касова бележка във фризьорски или козметичен салон, той няма как да си получи обратно парите, тъй като услугата е консумирана.

"Промените в наредбата са насочени към повишаване ефективността на действията при извършване на покупки от органи на НАП за целите на осъществявания от тях контрол", се казва в мотивите на приходната администрация.

От НАП посочват, че борбата със сивата икономика и данъчните измами е един от стратегическите им приоритети. В тази връзка регламентирането на контролните покупки ще доведе до запазване и повишаване на положителния ефект на проверките, в това число до спазване на данъчното и осигурително законодателство.