През периода ноември-декември 2016 г. правителството в оставка е обявило обществени поръчки за над 239 млн. лв.. За същия период 2015 г. отделените средства са били приблизително 130 млн. лв. Това показва анализът на данните, поискани от всички министри от народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев по реда на парламентарния контрол. Информацията беше представена от Петър Славов в предаването "Просто Диков" по телевизия BiT.

Изнесените данни са от анализ на отговорите на 16 министерства, тъй като от Министерството на здравеопазването така и не са отговорили на въпроса на народните представители, въпреки че той е внесен преди повече от месец, а според правилника на Народното събрание са длъжни да отговорят в срок от 7 дни.

"Човек, гледайки информацията в Агенцията за обществени поръчки, веднага попада на огромната обществена поръчка за над 1,1 милиарда лева, която е за доставка на лекарства. Ние с колегите от Групата за натиск логично се запитваме може ли това да е причината да не се отговори на трима народни представители на редовно зададен въпрос", заяви депутатът във връзка с мълчаливия отказ на Министерството на здравеопазването.

Славов изтъкна, че някои от ведомствата са аргументирали по-големите си харчове. Например МВР е похарчило средства във връзка с изграждането на оградата по границата и личния състав. Според депутата повече внимание заслужават министерствата, в които разходите са се повишили значително, без да е ясно защо. Като пример за това той даде Министерството на икономиката, където има 55% увеличаване на харчовете. Като акцент от разходите от последния месец от работата на министерството той посочи обществена поръчка за значително количество копирна техника, както и 21 шредера за унищожаване на хартия.

"Има и откровено странни отговори. Например при  Министерството на туризма, където има увеличение от близо 230%, обяснено с "повишен брой активности". Хубаво беше да обяснят какви са тези активности", заяви още депутатът.

Славов даде за пример и министерствата, които са намалили значително харчовете си през последния месец. Такива са Министерството на спорта, Министерството на енергетиката и Министерството на правосъдието. Според него е нормално едно отиващо си правителство да не прави големи разходи през последните си дни.