Броени часове остават до ордьовъра на най-голямото киносъбитие в света. Точно в 15,18 часа българско време започва обявяването на номинациите за наградите "Оскар". Тогава ще разберем освен кои са големите фаворити за статуетките, а също и дали ще има най-сетне българин, който официално ще се бори за приза.

Водещи на събитието, наблюдавано от милиони хора по целия свят, ще бъдат президентът на Академията Шерил Буун Айзъкс и трима носители на престижната статуетка – миналогодишната най-добра актриса Бри Ларсън („Стая“), трикратният победител в категорията за операторско майсторство Емануел Любецки („Завръщането“ от 2015-а, „Бърдмен“ от 2014-та и „Гравитация“ от 2013-та) и Дженифър Хъдсън с отличието за поддържаща женска роля от 2006 г. в „Мечтателки“.

Сред хората, които ще обявяват тазгодишните претенденти, са още режисьорът и сценарист Джейсън Райтман („Джуно“ от 2007-а и „Високо в небето“ от 2009-а) и актьорът Кен Уатанабе („Последният самурай“, 2004 г.).

За разлика от предишни години номинациите няма да бъдат обявени на церемония пред журналисти в „Самуел Голдуин тиътър" в Бевърли хилс. Това ще се случи на закрито събитие, което ще бъде излъчвано на живо в интернет.

Какво да очакваме?

Почти никой не се съмнява в доминацията на La La Land сред останалите претенденти за "Оскар" тази година. Мюзикълът води при повечето награди/номинации, които са излезли до момента, а големият въпрос като че ли е дали ще успее да събере повече шансове за статуетка от рекордьорите до момента „Титаник“ (1997) и „Всичко за Ева“ (1950) с по 14.

Друго забележително постижение има шанс да направи Мерил Стрийп. Ако влезе в борбата за "Оскар" за главна женска роля във „Флорънс“, тя ще стане първият артист в историята с 20 номинации за отличието. Дотук Стрийп е печелила приза три пъти. Според някои наблюдатели в началото на т. нар. Сезон на наградите Стрийп е била аутсайдер – но с речта си на „Златните глобуси“ значително е подобрила шансовете си.

Оскарите вече няма да са бели – това е почти сигурно. След като в две поредни години нямаше нито един тъмнокож, азиатец или латиноамериканец, номиниран в четирите актьорски категории и това предизвика сериозни брожения в Холивуд, сега се очакват поне няколко. Добри шансове имат Дензъл Уошингтън („Прегради“, който и режисира), Виола Дейвис („Прегради“), Наоми Харис (Moonlight), Махершала Али (Moonlight) и Октавия Спенсър („Скрити числа“).

След скандалите заради „Страстите Христови“, улични кавги и антисемитски изказвания Мел Гибсън повече от десет години бе игнориран от Американската филмова академия. Сега навярно е време за бляскавото му завръщане. Неговият „Възражение по съвест“ със сигурност ще получи поне няколко номинации. Големият въпрос е ще бъде ли Гибсън реабилитиран и ще има ли шанс за статуетка в категорията за режисура?

Българи с шанс за "Оскар"

Двама българи с чужди продукции имат шанс да достигнат до номинация. Единият, в доста по-широкия предварителен списък, е композиторът Марио Григоров, който се бори в категорията за песен към „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

Вторият е режисьорът Теодор Ушев. Неговият „Сляпата Вайша“, по разказ на Георги Господинов, е сред десетте късометражни анимационни филма, от които ще бъдат излъчени пет номинирани.

"Площад Славейков"