Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Веселин Пенев, бивш областен управител на София, и срещу Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Става въпрос за скандала с продадените на безценица т. нар. "царски конюшни" на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" в столицата, за който в първите дни на септември 2016 г. алармира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата, пишат от прокуратурата.

Ето как изглежда според обвинението сделката с частта от "царските конюшни", която беше продадена на фирма "Евротрансбилд", собственост на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ:

 На 08.07.2016 г. в гр. София, като длъжностно лице  от името и за сметка на държавата, при условията на продължавано престъпление - с 3 (три) деяния, съзнателно сключил 3 (три) неизгодни сделки, по силата на които е прекратена съсобственост между държавата и юридическо лице чрез транслация на притежаваната от държавата част в полза на юридическото лице, а не чрез обособяване на реални дялове със статут на частна държавна собственост и при най-благоприятния за българската държава ред, като продал на „Е.“ ЕООД три недвижими имоти - частна държавна собственост за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС, от които са произлезли значителни вреди за българската държава в общ размер на над 10 млн. лв, по-точно - 10 330 130.00 лв.

Това изчислява прокуратурата, като пресмята разликата между продажната цена и пазарната стойност на имотите, а деянието представлява особено тежък случай.

Димитрова пък в качеството й на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество – частна държавна собственост, и от това са произтекли значителни щети за българската държава.

По други случаи Пенев е обвинен в умишлена безстопанственост. Например:

В период от октомври 2015 г. до април 2016г. в гр. София, като областен управител на област София, при условията на продължавано престъпление - с 2 (две) деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество.

Става въпрос са предоставените на областна администрация на област София бюджетни средства за 2016 г. и имот - държавна собственост, в резултат на което са последвали разпиляване на имуществото - пари на областна администрация на София в размер на 13 339.20 лева с ДДС и значителни щети за българската държава в размер на 105 100.00 лв.

Друг случай: независимо, че ползваният от Веселин Пенев автомобил БМВ бил в добро техническо състояние и удовлетворявал нуждите на областната администрация и изпълнението на правомощията му, той започнал процедура по Закона за обществените поръчки за високопроходим автомобил.

"Намеренията му за снабдяване с високопроходим автомобил не били обусловени от спецификите на дейността на областната администрация, а от негови лични нужди. Пенев  живеел в къща с. Мало Бучино, Столична община, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период", поясняват от държавното обвинение.

В изпълнение на взетото решение, със своя заповед, обвиняемият е назначил и комисия, която да подготви възлагане на обществена поръчка по ЗОП за извършване посредством месечен абонамент за предоставяне на транспортна услуга на стойност до 20 000 лева без ДДС през зимния период от октомври 2015 г. до април/май 2016г., чрез високопроходим автомобил за нуждите на администрацията.

Става въпрос за „Тойота“ Highlander, при това мощна - с обем на двигателя – 3311, година на производство – 2008 г., с шофьор. Договорът бил от 1 януари 2016 г. до 30 април 2016 г. и от 01 октомври до 31 декември 2016 г.

За капак въпросната „Тойота“ била собственост на „Д. Г.“ ЕООД, представлявано от управителя си В. Пенев - брат на обвиняемия.

От бюджета на областната администрация била изплатена сума общо в размер на 13 339.20 лева с ДДС за ненужни и несвързани с дейността на администрацията разходи. В периода месец януари 2016 г. –  30 април 2016 г. лекият автомобил не бил използван за целите на администрацията и за изпълнение на правомощията на областния управител, а е обслужвал личните нужди на обвиняемия Пенев.

Веселин Пенев е продължил престъпната си деятелност, като облагодетелствал и частни интереси на други хора.

През 2006 г. апартамент със застроена площ от 179,52 кв.м в София, (район „Изгрев“, ул.“Фредерик Жолио Кюри“) бил продаден от МВР на свидетеля В. П. (Валентин Петров - бивш директор на ГД "Национална полиция" и главен секретар на МВР).

След проверка от Дирекция “Инспекторат на МВР“ се установило, че свидетелят нямал право да го закупи. В резултат на водените съдебни дела, свидетелят П. трябвало да освободи апартамента, още повече, че вече не бил служител в Министерство на вътрешните работи.

Със своя заповед обвиняемият Пенев наредил да се отнеме недвижимия имот от МВР, поради отпаднала необходимост. В заповедта е посочено, че имотът ще се управлява от областния управител на област София. Балансовата стойност на имота е 373 475,90 лв.

Със заповед на Пенев била открита процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавния апартамент, в която е определил начална тръжна цена в размер на 226 700 лв., т.е. - по-ниската. В крайна сметка са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 100,00, пресмятат от прокуратурата.

Спрямо Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 15 000 лв.