Пьотр Толстой - зам.-шефът на руската Дума, който обяви намерението руснаците да изкупят цяла България, разгневи евреите с антисемитско изказване, предаде Нюз.Ру.

То бе направено по повод споровете около решението на властите в Санкт Петербург да предадат знаменития Исакиевски събор за ползване на Руската православна църква (РПЦ). Граждански активисти изтъкват, че тази забележителност винаги се е строяла с пари от държавния бюджет.

Ето какво заяви по този повод Толстой преди няколко дни:

"Днешните борци срещу предаването на Исакиевския събор на РПЦ са потомци на евреите, които през миналия век рушаха нашите храмове."

Той имаше предвид евреите, участвали в Октомврийската революция през 1917 г. (Няма обаче никакви данни само евреи да са рушали църкви тогава - б.р.)

Изказването на Толстой разгневи Федерацията на еврейските организации в Русия (ФЕОР). Председателят ѝ Борух Горин излезе със специално изявление.

Негодувание изрази и регионалният петербургски депутат Борис Вишневски.

"Никога не съм надценявал културното равнище на повечето депутати от Държавната дума, особено тези от "Единна Русия", най-вече бившите водещи от федералните канали, такива като г-н Толстой", каза той.

Пьотр Толстой - далечен потомък на писателя Лев Толстой, бе избран за депутат на парламентарните избори в Русия на 18 септември 2016 г. Същата вечер той даде интервю за БНТ. На въпроса какви са намеренията му в политиката към България той отговори така:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме.“

Три дни по-късно той нарече изказването си "хумористично" и увери, че не е искал да обиди България и нейните граждани. Но изтъкна, че няма да се извини.

В периода 2005-2016 г. Толстой бе водещ по Първи канал на руската държавна телевизия - едно от главните оръдия на кремълската пропаганда.