Eкипът на новия президент Румен Радев все още не е пълен. Очаква се до петък обаче да са ясни имената на всички 12 секретари и на съветниците по политики. С укази от вчера и днес Радев назначи няколко души на ключови позиции. Ето кои са те и какво знаем за тях.

Главен секретар на президента е полк. Димитър Стоянов. Той е роден през 1968 г. Бивш шеф на щаба на Военновъздушните сили и през годините е работил дълго време с Радев. Двамата са били заедно и в 3-а изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Стоянов е завършил математическата гимназия в Хасково, военновъздушното училище в Долна Митрополия и колеж "Максуел" в САЩ. Кадър на военната академия "Г. С. Раковски", от 2003 г. е началник на щаб в "Граф Игнатиево, през 2013 г. оглавява сектор "Авиационна техника и въоръжение" в Командването на ВВС, а година по-късно става заместник-началник на щаб в Командването на ВВС. Женен, има дете и владее английски и руски език, става ясно от биографията му.

Началник на кабинета на президента е журналистът Иво Христов. Роден е през 1970 г., последно беше водещ на предаването "Малки истории" по БНТ и редактор в лявото списание "А-specto". Той беше част от екипа на Румен Радев по време на предизборната кампания. По образование е юрист. Работил е в RFI-България и сп. "Europe Magazine" - Париж. Автор във вестник "Сега", сп. "Тема" и сп. "L'Europeo". Христов издава и политическа биография на френския президент Франсоа Митеран на български език през 2000 г. Преводач, един от създателите на сдружение "Солидарна България".

Секретар по правните въпроси на Румен Радев е проф. Емилия Друмева. Тя е бивш конституционен съдия в периода 2003-2011 г. и преподавал конституционно право в Пловдивския университет и УНСС. В периода 1990-2003 г. оглавява  дирекция "Правна и законодателна дейност" на Народното събрание. Член на експертния съвет към Временната комисия за изменение на конституцията в 39-ото НС. Беше член на ЦИК. Участваше в Гражданския борд за прозрачни и свободни избори при Министерския съвет, както и в Обществения съвет към временната парламентарна комисия за обсъждане и приемане на Изборния кодекс в предишния мандат. Друмева е съпруга на дългогодишния директор на НДК Христо Друмев.

Атанас Кръстин е секретарят на Румен Радев по външна политика. Той е дългогодишен дипломат, бил е консул на България в Ниш, бил и дипломат и в Мюнхен. Все още официални биографии в сайта на президентската институция няма.

Илия Христозов ще е съветник по икономика и инвестиции. Христозов е завършил математическата гимназия в Пловдив, а после и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Служил е в авиобазата в Граф Игнатиево - тоест отдавна работи с Радев. 

Доц. д-р Невянка Кънева ще съветва държавния глава по правните въпроси. Тя е специалист по административно право. В периода 1990 г.- 2002 г. заема експертни длъжности в Министерство на културата, в Съвета по законодателството на Министерството на правосъдието и в Администрацията на Министерския съвет. От 2003 г. е адвокат в Софийска адвокатска колегия. Преподава в УНСС, СУ, НБУ и Института по публична администрация. Има издадени 10 книги и над 40 статии по въпросите на публичната администрация.

В структурата на кабинета ще има и трети "юридически" пост - за съветник по правни въпроси и борба с корупцията. Засега за него не е посочено име.

Бившият кмет на село Труд Николай Копринков е съветник по вътрешна политика и гражданско общество, въпреки че първоначално се очакваше той да отговаря за регионалната политика. Той също бе част от предизборния екип на Румен Радев. Роден е през 1978 г. в Пловдив. Завършил е магистратури по "Публична администрация", "Защита на информацията" и "Социални дейности" в Пловдивския университет. До 2010 година е регионален координатор за Пловдивска и Пазарджишка област на Министерството на физическото възпитание и спорта и на Министерството на образованието. Бил е общински съветник в Марица. Участвал е и в 17-ата българска експедиция на Антарктида. 

Секретар по българското председателство на Съвета на ЕС-2018 ще е Деница Златева - бивша депутатка от БСП, оглавяваше и международната дейност на "Позитано" 20, член и на партийното ръководство. Тя ще е и топлата връзка с БСП. Родена е на 16 юли 1975 година в София. Завършва специалност „Корпоративен мениджмънт“. През август 2012 година е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Владее 4 чужди езика - английски, немски, испански и руски.

Очаквано в екипа на Радев влиза и журналистката Елена Йончева. С указ от днес Радев я назначи за секретар за връзки с медиите. Йончева беше и част от кампанията му. Работила е в БНР и БНТ. Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които и конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия. Неотдавна направи и филм за гражданската война в Сирия. През 2015 г. бе в забранителния списък от журналисти, които не могат да влизат в Украйна. Причината са филмите ѝ за събитията в Киев и последвалата война в Донбас. През 2016 г. обаче името й бе премахнато от "черния списък" от президента Петро Порошенко. Дълги години тя бе приятелна на бившия лидер на БСП Сергей Станишев. 

Последното назначение от днес е на Цвета Тимева за секретар по регионално развитие. За разлика от Елена Йончева, която е добре позната в обществото, за Тимева е известно съвсем малко. Тя е инженер и до 2015 г. е работила в Агенция “Пътна инфраструктура”, където е оглавявала дирекция “Изпълнение на проекти по ОПТ и Кохезионния фонд”. В президентството идва от частния бизнес. 

Очаква се до дни Радев да попълни и останалите позиции в екипа си. Според запознати част от този екип вероятно ще участва и в служебния кабинет. Засега е почти сигурно, че премиер в него ще е проф. Огнян Герджиков.