С напълно безпринципен кадрил, продължил няколко часа, с унизително привикване на пожар на "заподозряната" за и.ф. шеф на Софийския районен съд, със съмнения за гласуване погрешка и накрая с - пълно пренебрегване на духа на промените в Закона за съдебната власт... С цената на това днес съдийската колегия на ВСС не назначи за временно изпълняващ длъжността административен ръководител на "бунтовния" СРС избраната от колегите си Албена Ботева.

Неоглозганите от Народното събрание останки от т. нар. съдебна реформа успяха поне да наложат едно безспорно нещо - засилване на т. нар. съдийско самоуправление. С две думи - ролята на общите събрания на съдиите се увеличи драстично при доста хипотези и дори в определин моменти може да се "опъне" на административния ръководител... ВСС обаче днес показа, че не се интересува особено от променения Закон за съдебната власт.

Примерът - съдия Албена Ботева, предложена от общото събрание на съда - рязко разлюбен от ВСС, за временен ръководител. Макар че става въпрос само за и. ф. (изпълняващ функциите, б.р.), съдийската колегия показно "попиля" съдийката с единствен аргумент, че е била в екипа на Методи Лалов. Доскорошният шеф на СРС пък видимо разгневи кадровиците, като организира протест от няколкостотин души под прозорците им.

Днес съвсем очаквано двете групи в съдийската колегия се счепкаха, макар че споменатото общо събрание е издигнало кандидатурата за временно изпълняващ длъжността да е Ботева, и това е одобрено - според предварителното му обещание, и от шефа на по-горния съд. Калоян Топалов, председател на СГС, бе обещал на съдиите от районния, че ще уважи избора им.

"Всички ние знаем за проблемите в СРС и сега е моментът да демонстрираме дали имаме желание да решим тези проблеми или ще ги задълбочим", каза Лозан Панов, когато някъде след 15 ч. дойде ред на точката от дневния ред с Ботева.

Той допълни, че този път към предложението за и.ф. има и протокол от проведеното общо събрание.

Намеси се Галя Георгиева - едно от остриетата на успешното мнозинство във ВСС, което прокарва ан блок почти всички решения. Тя цитира изказвания на двама от съдиите от събранието, нищо че после се оказа, че едната - съдия Гарванска се е изказала, негативно, но само за Методи Лалов и е адмирирала предложението за Ботева. Другият магистрат пък - съдия Савчев, сам е бил предложен за изпълняващ длъжността председател.

Не подхождам избирателно, но първият ми аргумент да не подкрепя това предложение е следният - съдия Ботева е от екипа, който ръководи колегата Лалов. Всички те след Лалов подадоха оставка. Аз не намирам логика в едно такова поведение – да си подадеш оставката и след това да бъдещ кандидат за и.ф. административен ръковотител.

Тя очаквано се върна на критиките към "протестъра" Лалов, като каза, че освен него и цялото ръководство е виновно за състоянието на съда (всъщност Ботева е зам.-шеф от година и половина, а не през 4-те години на Лалов, б.р.).

Не смятам, че съдия Ботева, независимо, че вече е участвала няколко години в управлението и е запозната с проблемите, ще намери някакви по-правилни решение от тези, които до момента е намирало цялото ръководство.

Ами че то по-добре съдия Лалов да си остане и. ф., отколкото да възлагаме управлението на този съд на съдия Ботева. Не казвам нищо, не укорявам в никакъв смисъл колегата Топалов, застрахова се Георгиева, която най-редовно инициира всевъзможни проверки и срещу Топалов.

Тя напомни, че отговорността ще е тяхна.

Друга от групата - Светла Петкова се включи, като се оказа, че напоследък рязко е сменила становището си, което бе изразила относно съдийското самоуправление.

В някои електронни медии се тиражираше в продължение на 2 седмици моето изказване, а и изказвания на колеги, които действително защитаваха съдийското самоуправление. И сега държа на това изказване, но не считам че това събрание, което е направено, а и гласовете, които са дадени за кандидата – съдия Албена Ботева, говорят действително за едно мнозинство.

Едно в голяма степен еднодушие по отношение на нейната кандидатура.

След което изпадна в аритметики - първо дали съдиите са 181 или всъщност 161 (както я поправиха от залата), събранието е проведено при присъстващи 101 съдии и... "междувременно ми прави впечатление, че този влезнал, другият излезнал, но така или иначе е отразено - 101 съдии".

От тези 65 са гласували за Албена Ботева, въздържали се 36 - това означва, че не я подкрепят. Това е една трета от колектива на СРС. Аз не считам, че една трета, и то при такова гласуване и изказванията, които са направени (не стана ясно какво му е на гласуването и изказванията, б.р.) означава съдийско самоуправление.

Тя не спомена например, че командированите не участват в гласуването...

На това групата отсреща й отговори, че събранието е било съвсем законосъобразно, отговаря на ЗСВ, няма нито една забележка и нарекоха нейното "бакалски аритметики", с които напада съдийката. Лозан Панов дори отбеляза, че не е отправена нито една лична забележка към Ботева.

На първо място, да бъдем последователни поне в близките си решения за това - когато общото събрание на определен съд застане и даде доверие на някой съдия. Да вземем предвид становището на колегите съдии, които работят в този съд! Това е направил председателят на СГС и затова е предложил облечения с доверие от мнозинството съдии от СРС, ядоса се Калин Калпакчиев.

Той напомни, че макар да има забележки към Наказателното отделение, дори Инспекторатът е отправил похвали към дейността на Гражданското отделение, подчинено на Ботева.

В изказването си Светла Петкова обаче дори намеси скорошен одитен доклад на Сметната палата и обяви с убеденост дори, че обществените поръчки на старото ръководство на СРС "няма да останат без проверка".

Обществените поръчки не считам да е най-голямата му сила (на Методи Лалов, б.р.) и не считам че неговата досегашна заместница е най-подходящият човек, който трябва да изпълнява функциите... Още повече задачите пред този съд не са толкова обществените поръчки, а задачите са в правораздаването - заключи тя. - Г-жа Албена Ботева - не считам, че може да се справи с тези задачи. 

Да им дадем възможност (на съдиите от СРС, б.р.) малко по-мъдро да погледнат и по-сериозно, разбира се, за това кой да обявят от техния колектив за и.ф., предложи тя.

В крайна сметка по предложение на няколко от представителите на малцинството - най-вече на Лозан Панов, който отбеляза, че в момента вече правят лични изводи и нападки за магистрата, предложи да бъде поканена Ботева в сградата на ВСС и да бъде изслушана.

Решението мина със 7:6. Макар че след това Милка Итова се разсърди, че не знаела какво гласува и не стана много ясно грешка ли е.

Така съдия Ботева дотича във ВСС и трябваше да отговаря на куп въпроси. Те, очаквано бяха насочени от страна на мнозинството, само в посока Методи Лалов. Потаха я дори дали не решава дела след работно време в сградата на съда.

В крайна сметка при гласуването тънкото мнозинство се обърна - 6:7 и съдия Ботева така и няма да ръководи съда дари временно.