България ще получи утре от Европейската комисия списък с условия, чието изпълнение би позволило да бъде прекратено наблюдението от ЕС върху правосъдието и вътрешните работи на страната до края на тази година, научи Клуб Z от добре информиран източник в Брюксел.

Целта е 10-годишният вече мониторинг да приключи преди България да поеме шестмесечното ротационно председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.

Източникът отказа да коментира съдържанието и броя на условията. 

Между тях обаче ще фигурират борбата с корупцията и съдебните реформи. Критиките по тези теми продължават и в годишния доклад от наблюдението, което Комисията съобщи, че ще публикува утре.

Кристиан Виганд, говорител на Комисията по въпросите на правосъдието, отказа да коментира съдържанието на доклада, преди той да бъде одобрен на Колегиум на комисарите утре.

За да бъде сложен край на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, с който Комисията оценява напредъка в борбата с корупцията и престъпността и реформите в правосъдието в България и в Румъния, са необходими предложение от Комисията и положително решение на държавите-членки. 

За да го вземат те най-късно до идния декември, Комисията трябва да докладва за напредъка на страната ни не по-късно от ноември.

Че следващият след утрешния доклад по мониторинговия механизъм няма да бъде през януари 2018 г., а преди края на тази година, представители на Комисията обявиха неотдавна в София.

България и ЕС биха изпаднали в трудно положение, ако и през 2018 г. Съветът на министрите на ЕС трябва да обсъжда пореден доклад на Комисията за правосъдието и вътрешните работи на държавата, която го председателства.

Това обаче не означава, че мониторингът непременно ще бъде прекратен до края на тази година. Такъв ангажимент в насрочения за утре доклад няма. Не е намален и броят на показателите на наблюдението, за което премиерът в оставка Бойко Борисов беше помолил в писмо до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер миналата година. Има обаче списък от условия, чието изпълнение би означавало, че шестте показателя на българското наблюдение са изпълнени.

Източникът очаква същия подход към Румъния, която трябва да поеме председателството на ЕС през януари 2019 г., т.е. в годината, когато приключва мандата на Комисията, водена от председателя Жан-Клод Юнкер.

Той многократно досега потвърди ангажимента си с механизма да бъде приключено до края на неговия мандат. 

За целта обаче двете балкански държави трябва да дадат на Брюксел достатъчно аргументи за това, които да убедят и държавите-членки.

В случая с България утрешният доклад отчита реформата на Висшия съдебен съвет, но продължава критиките си към прокуратурата и за липсата на убедителни резултати в борбата с корупцията, каза източникът.