Варненският общинар от БСП Януарий Вичев обвини колегите си от ГЕРБ, че вече осем месеца не допускат за разглеждане в една от ресорните комисии на общинския съвет въпросите му за концесионни договори, свързани с търговската верига Lafka. Това пише "Дневник".

На 23.01.2017 г. на заседание на комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ в Общински съвет–Варна се разигра поредния фарс и нагло поведение от страна на мнозинството на ГЕРБ с цел да не се допуснат за разглеждане въпросите, касаещи концесионните договори между община Варна и веригата „ЛАФКА“, след забавяне от над 8 (осем) месеца.

Мнозинството на ГЕРБ дори недопусна да се разгледат публично и коментират от комисията и администрацията нарушенията и фактите относно тър. верига „ЛАФКА“, които се изразяват в продажбата на алкохол, осъществяване на хазартни игри без санкцията на общинския съвет и администрацията, неподходящото им разположение и т. н.

За пореден път си задаваме въпроса #КОЙ има полза в гр. Варна от прикриването на нередностите и безобразията на стотиците търговски обекти на „ЛАФКА“ !?

В знак на протест Януарий Вичев напуснал последното заседание на комисията, посочвайки че счита по-нататъшната си работа там за безполезна.

Януарий Вичев.

"Дневник" припомня, че в края на юни м. г. Вичев изпрати писмо до председателя на общинския съвет във Варна Тодор Балабанов и до кмета на града Иван Портних, с което поиска да бъдат преразгледани договорите, с които общинската администрация е отдала на концесия автобусните спирки в града.

Със същото писмо той призова да бъде организиран и нов публичен търг, който да елиминира монопола на веригата Lafka, свързана с Делян Пеевски.

"Вероятната причина за тази атака на г-н Вичев са предстоящите избори. По време на последното си заседание имахме да разглеждаме важни въпроси, свързани с бюджета на града, и това беше единствената причина точката за Lafka, предложена от него, да не бъде включена в дневния ни ред. Всичко останало са предизборни манипулации", коментира пред изданието Марица Гърдева (ГЕРБ), председател на комисията "Туризъм, търговия и рекламна дейност" в общинския съвет.

Гърдева заяви, че още на следващото заседание ще постави за разглеждане въпросите за търговската дейност, която може да бъде осъществявана в близост до учебни заведения. Една от основните критики, отправяни нееднократно към обектите от веригата Lafka във Варна, е, че продават алкохол, цигари и организират хазартни игри в близост до училища.

Ще разгледаме цялостно въпроса за допустимите места, на които тази търговия може да бъде осъществявана, за да не излезе, че атакуваме определена фирма, каза Марица Гърдева. И добави, че тя самата не пазарува от Lafka, тъй като си имала принципи.