Григор Димитров (№15 в света) е на полуфинал в Откритото първенство на Австралия за първи път в кариерата си след чиста победа с 3:0 - 6:3, 6:2, 6:4, срещу 11-ия в света Давид Гофен (Белгия) на централния корт "Род Лейвър" в Мелбърн.

Съперник на българина на полуфинала ще е Рафаел Надал (Испания, №9) или Милош Раонич (Канада, №3), четвъртфиналът им е последен днес. Другият полуфинал е швейцарски, Стан Вавринка - Роджър Федерер. Мачът на българина е в петък от 10:30 часа наше време. 

Днес Григор Димитров не показа най-добрия си тенис, но въпреки това спечели с 3:0 за малко повече от два часа срещу труден съперник, който притежава отлична защита. Това говори колко голям е потенциалът му.

Успехът днес означава няколко неща. След "Уимбълдън 2014" първата ни ракета за втори път е на полуфинал, с което изравнява постижението на Мануела Малеева. Най-голямата сестра от звездното семейство 2 пъти достига до тази фаза на US Open. От началото на годината Димитров няма загубен мач, а серията му вече е 10 поредни победи.

На "Аустрелиън оупън" досега той е дал само два сета на своите съперници. Гришо спечели последните си два двубоя както срещу Раонич (в Бризбейн, където триумфира в турнира по-рано този месец), така и с Рафа Надал в края на миналия сезон. Той има положителен баланс срещу канадеца.

Давид Гофен и Григор Димитров се познават отлично - на и извън корта, макар че досега са имали само един мач от АТП тура, спечелен от българина през 2014 г.

Двамата са съседи по жилища в Монте Карло, често са тренирали заедно, онзи ден българинът разкри, че така е било и в края на миналата година.

Режисьорът често показваше явно вече прословутата за всички в Мелбърн малка, но пъстра и доста гласовита българска агитка на трибуните.

Първият сет този път започна мечтано за най-добрия български тенисист. Той поведе с 3:0 след пробив във втория гейм. Не се виждаше как белгиецът може да противодейства, но той отвърна по начина, по който получи предизвикателството - 3:3. Личеше нервност и у двамата.

А Давид, когото очакваме и на турнира в София през февруари, бе на път да реализира четвърти пореден гейм, но Димитров измъкна подаването си и прекъсна серията на своя съперник. Напрежението беше голямо - и двамата правеха непредизвикани грешки.

Все пак Гришо първи се оттърси и започна да налага предимство срещу 11-ия в света. Показа го в осмото разиграване, когато проби отново, а след това, макар и не толкова лесно, затвори сета - 6:3. Отлично начало на срещата.

Такова бе и началото на втория сет - брейк в полза на Димитров. Последва рибрейк. И пак пробив за 2:1! Този път българинът съумя да затвърди и дръпна с 3:1. След това Гофен трудно измъкна сервис гейма си, а с това и оставането в сета. Хасковлията грешеше нетипично за него в Австралия досега, така помагаше на своя противник.

Така бе и при 4:2, но все пак хасковлията удържа преднината си. И я увеличи - 5:2. А след грешки и от двете страни - при първи сервис на българина, той успя да излезе победител и във втората част, 6:2. Два на нула сета за Григор Димитров.

При този резултат централният корт утихна и започна да се опразва. Стартът на третия сет предложи разменени геймове за 1:1. Гофен спечели трудно сервис гейма си за 2:1. Последва бърз отговор - 2:2. За 3:2 белгиецът отново реализира подаването си много трудно. Той даде два брейк пойнта на хасковлията, но се спаси със сервис - елемент, с който се справя много лошо днес.

За разлика от него Димитров спечели на нула своя севис гейм - 3:3. И неизбежното се случи - макар че белгиецът поведе с 40:15, допусна пореден срив, а и този път българинът не му прости - пробив за 4:3. Брейкът бе затвърден - 5:3.

След това Гофен спаси два мачбола, а двубоят изглеждаше решен - 4:5. Но се реши подобаващо при сервиса на Григор Димитров - три мачбола и успех още при първата възможност с красив прецизен удар - 6:4 и 3:0!

Мачът продължи малко повече от два часа на централния корт "Род Лейвър".