"Сега просто съм щастлив, искам да се насладя на момента. Щастлив съм, че отново ще играя пред тази публика."

Това бяха първите думи на Григор Димитров след категоричния успех над Давид Гофен с 6:3, 6:2, 6:4 в четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Най-добрият ни тенисист е сред най-силните четирима за турнир от Големия шлем за втори път в своята кариера.

„Знаех, че ще е труден мач. Бях нервен в началото на двубоя. И двамата бяхме кълбо от нерви. Ударите ми не се получаваха. С всяка следваща точка всичко се подобряваше и успях да намеря ритъма си”, рече българинът в интервюто на корта.

„Вероятно ще гледам двубоя Рафа Надал - Милош Раонич в леглото (бел. ред. - започна в 10:30 часа наше време). Който и да спечели, няма да е лесно. Трябва да играя на 100 процента", добави Гришо.

Последва въпрос какво се е променило в работата с новия треньор Дани Валверду, за да стигне Димитров такова ниво:

„С Дани работихме много, опростихме някои неща. Имаме едни и същи виждания, говорихме дълго. Важно беше да съм здрав и да се боря. Кариерата ми се развива шеметно през последните две години. Разбрах много неща за себе си. Доволен съм.”

Разговорът завърши шеговито - за видеото, което публикува Роджър Федерер как той, българинът и Томи Хаас пеят един от големите хитове на групата "Чикаго".

„Не, Роджър абсолютно не ми е искал позволение да публикува видеото. Аз просто си лежах в леглото и видях съобщение, че ме е отбелязал във видео. Казах си: Ах, само да не е това. Молех се да не го е направил, но уви. Само му изпратих sms.”

Димитров и Федерер са възможни съперници на финала - в другия полуфинал Маестрото играе срещу сънародника си Стан Вавринка.

А добрите новини логично валят една след друга - Гришо вече е №12 в света. А ако стигне финала, за първи път от 2014 г. ще се завърне в топ 10.