Мартин Шулц е кандидатът на германските социалдемократи в битката за канцлерството на парламентарните избори през септември.

Вестта дойде изненадващо. Всички очакваха, че срещу Ангела Меркел ще се изправи лидерът на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел. Той не само се оттегля от надпреварата, а ще сдаде и председателския пост, най-вероятно на Шулц.

Засега единственото, което желае Габриел, е да смени до изборите Франк-Валтер Щайнмайер като външен министър. Очаква се на 12 февруари Щайнмайер да бъде избран за федерален президент.

Какво означава това за лидерката на Християндемократическия съюз (ХДС) Меркел? По-висока летва. За нея би било по-лесно да победи Габриел, чиято популярност е в сянката на канцлерката. Мартин Шулц има далеч по-голям шанс да лиши Меркел от четвърти канцлерски мандат.

От десницата на Меркел запазват спокойствие.

“Нито ще изпаднем в паника, нито в депресия”, заяви заместник-председателят на ХДС Томас Щробл.

Вън от съмнение е, че ръководството на ХДС ще трябва да преосмисли стратегията си, за да държи Шулц в шах.

Меркел го познава като човек с обиграна реторика и с богат опит в политически битки. Самата тя през 2014 г. подкрепи канидатурата му за председател на Европейския парламент.

Кой е Мартин Шулц, който и без матура стигна до върховете на европейската политика?

Роден е на 20 декември 1955 г. в 55-хилядния град Ешвайлер, западната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е най-малкият от петте деца в семейството. Бащата Алберт Шулц е полицай, симпатизира на социалдемократите. Майката Карла е от буржоазно семейство, членува в консервативния ХДС.

Синът Мартин записва гимназия, стига до 10-и клас и не успява да вземе матура. Става продавач в книжарница. Мечтата му е да стане футболист, играе в отбора на Кьолн, но тежка травма попарва амбицията му за футболна кариера. Дави мъката си в алкохол, но успява да се излекува.

През 1974 г. встъпва в Германската социалдемократическа партия, а 10 години по-късно е избран за общински съветник в град Вюрселен. През 1987 г., едва на 31 г., е избран за кмет на града. Той е най-младият градоначалник в цялата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

През юни 1994 г. вече е депутат в Европейския парламент, където прави завидна кариера. През 2004 г. с внушителната подкрепа от 98,1 от гласовете е избран за председател на фракцията на социалдемократите. През 2012 г. вече е председател на Европарламента, на същия висок пост е избран и през 2014 г.

През декември м. г. Шулц обяви, че няма да се кандидатира за още 2 години начело на ЕП и че се връща в родината си, за да се посвети на националната политика.

Шулц и съпругата му Инге имат син и дъщеря. Говори свободно английски и френски.

Мартин Шулц е печелил много битки. Дали ще спечели и тази за канцлерството на 24 септември т. г., предстои да видим.