Санкциите, въведени срещу Русия заради анексирането на Крим, в действителност може да са помогнали за усилването на нейната армия.

Това пише специализираното издание "Форин полиси", като се позовава на сътрудници на Пентагона.

Санкциите поставиха под заплаха военната модернизация на Русия. Те я лишиха от доставки на висококачествени военни датчици европейско производство, корабни двигатели и друго оборудване. Всички тези неща са важни за изваждането от постсъветското блато на руската военна машина, която изглежда изживяла времето си.

Кремъл обаче е успял да намери някои заобиколни пътища, които, изглежда, ще ползва дълго време, смятат американски експерти по Русия. Те могат да направят руската армия по-способна да се адаптира в дългосрочна перспектива и вече донесоха пари на Москва.

Така например Русия си върна 1 милиард долара, които дала на Франция за два вертолетоносача "Мистрал". Париж отказа да даде на Москва поръчаните от нея бойни кораби заради анексирането на Крим.

Същевременно Русия продаде 50 хеликоптера Ка-52, които бе построила специално за тези морски съдове. Те и разработеното от нея комуникационно оборудване отидоха в Египет, който пък купи споменатите два кораба от Франция с кредит, получен от Саудитска Арабия.

"Санкциите не бяха достатъчно силни. За да бъде постигнат желаният резултат, трябваше да се отиде малко по-далече", смята анонимен чиновник от американското военно министерство.

Според него Вашингтон не си е гарантирал подкрепата на международната общност, към която се стреми. Така Русия неуморно е търсила вратички в санкционния режим извън пределите на традиционната си европейска снабдителна база.

Ето още един пример. Германия реши да прекрати доставките на дизелови корабни двигатели за руския флот. Кремъл обаче много бързо намери друг доставчик. Преди няколко години Берлин продаде такива двигатели на Пекин. Китайците ги "дублираха" и започнаха да ги правят в собствените си заводи. Русия купи китайски двигатели, които, макар и не толкова качествени, колкото германските, са прилични и най-важното - по-евтини.

Колкото до електронни компоненти за ракетно-космическата промишленост, след като вече не може да ги купува на Запад, Русия се обърна към Южна Корея и страните от Югоизточна Азия, които никога не са подкрепяли санкциите на Запада.