Един от най-великите в цялата история на тениса - Рафаел Надал (Испания), е съперникът на Григор Димитров в полуфинала на "Аустрелиън оупън". Мачът е в петък от 10:30 часа българско време.

В последния четвъртфинал на първия за годината турнир от Големия шлем Матадора (№9 в света) победи третия в света Милош Раонич (Канада) - 6:4, 7:6(7), 6:4. 

Ключов се оказа вторият сет, в тайбрека на който Раонич пропусна четири сетбола. И още три преди това при сервис гейма на неговия съперник при 5:6. Рафа някак успя да измъкне частта, а като цяло днес направи много силен мач.

Носителят на 14 титли от Шлема е като прероден и от началото на Откритото първенство на Австралия демонстрира играта от най-силните си години. Това означава, че Гришо, който днес си направи добър подарък за именния ден, го чака много тежък тест.

Надал е първият тенисист от топ 10, срещу когото Димитров се изправя в Мелбърн. Той е и доста неудобен за българина. Първата ни ракета има само една победа от 8 мача срещу Рафа. Но пък тя дойде в последния мач между двамата в четвъртфинал на турнира в Пекин от АТП 500 на 7 октомври миналата година.

Любопитно е, че испанецът, бивш №1 в света, бе тенисистът спрял Гришо на четвъртфинал в Австралия през 2014 г.

"Григор Димитров е страхотен, от началото на годината той се представя много силно, коментира Надал в първото си интервю на корта след успеха над Раонич. - Всички мислеха, че има потенциала да бъде топ играч и вече го постига. Започна този сезон отлично и аз искам да го поздравя след всичките проблеми, които имаше през миналата година. Уверен е, играе много мощно. Очаква ме труден мач. Трябва да играя най-добрия си тенис, за да го преодолея. Няма съмнение в това. Специално е за мен, че пак съм на полуфинал тук."

Рафа спечили титлата в Мелбърн през 2009 г.

Другият полуфинал - и първи по програма, противопоставя швейцарците Стан Вавринка и Роджър Федерер. Маестрото води с 18:3 в срещите им.

Женските полуфинали са Серина Уилямс (САЩ) - Миряна Лучич-Барони (Хърватия) и американският сблъсък Винъс Уилямс - Коко Вандевеге.