Разширява се пилотната (демонстрационна) програма за насърчаване използването на електромобили и хибриди (Plug-in) в България. От тази година общините и държавните администрации ще може да кандидатстват за субсидии и при покупка на електрически микробуси, както и на малки почистващи и товарни превозни средства, задвижвани с еленергия.

Това съобщи министърката на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, уточнявайки, че решението е взето на заседание на управителния съвет на Националния доверителен екофонд. През миналата година програмата бе насочена само към леките коли (електромобили).

Колко ще са субсидиите:

- 20 000 лв. за покупка на електромобил - лека или лекотоварна кола (категории M1 и N1);

- 10 000 лв. за покупка на хибрид (Plug in) - лека или лекотоварна кола (категории M1 и N1);

- 15 000 лв. за покупка на малки електрически превозни средства (категория L7e) -  четириколки с маса без товар (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване) не повече от 400 kg или 550 kg за МПС за превоз на товари с максимална мощност нето на двигателя не повече от 15 kW;

- 40 000 лв. за покупка на електрически микробуси с максимална маса до 5 т (категория M2) и товарни автомобили с допустима максимална маса между 3,5 и 12 т (категория N2).

Схемата за електромобили ще бъде отворена на 20 февруари. Общият ресурс на субсиидите за 2017 г. е 1 млн. лв.

Ивелина Василева съобщи и за напредъка по програмата за насърчаване използването на минерални води. Националният доверителен екофонд е одобрил проекти на 9 общини - Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище, Минерални бани и Берковица. Проектите са за реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони.

Община Полски Тръмбеш е кандидатствала с проект за лятна къпалня, спортен комплекс и оранжерийно производство на зеленчуци. Община Сапарева баня ще използва находищата си на минерална вода за развитие на спорт, отдих и профилактика.

Община Панагюрище иска да подкрепи инвеститори в сферата на туризма, а община Бургас ще използва парите за балнеолечение, профилактика и рехабилитация, изграждане на плувни басейни.

Община Разлог има идеи за използване на геотермалната енергия на водата за отопление на общински и частни обекти, за развитие на бизнес, свързан с лечение и профилактика, за спортни дейности и атракциони. Община Берковица има желание за изграждане на градски басейн.

Община Велинград ще използва минералните води за спа туризъм и геотермално отопление на общински и частни обекти. Община Септември ще изгради обществена баня и закрит плувен басейн.

Общата сума на 9-те одобрени проекта е 5,85 млн. лв. Петдесет процента от размера на всяка инвестиция ще се осигурят безвъзмедно от екофонда.

По повод спекулациите в последните дни за изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), Ивелина Василева заяви, че е изключително гордна от свършеното, програмата върви изключително добре и Брюксел вече възстановява направени разходи (70 млн. лв. досега). Сключените договори по ОПОС за момента били за 824 млн. лв.

"До края на годината целият ресурс на програмата от 3,5 млрд. лв. ще бъде на разположение на бенефициентите. Твърденията на наши политически опоненти, че има някакви проблеми и рискове за спиране, са абсолютно неоснователни. Единствено мога да пожелая с всички усилия да се продължава това темпо, което сме наложили", заяви Василева.

Министърката отчете, че по време на управлението на отиващото си правителство контролните органи на МОСВ са извършили над 58 000 проверки. От тях 3983 са приключили с глоби и санкции в общ размер над 25 млн. лв.

За замърсяване в Русе бе наложена 450 000 лв. санкция на компанията "Монтюпе" и сумата е потвърдена от Районния съд в дунавския град. На "Лукойл Нефтохим Бургас" бе наложена глоба от 250 000 лв. за замърсяване на въздуха, която е платена.