"Това Народно събрание има за какво да бъде поздравено - приемането на стратегията за съдебната власт, промените в конституцията, избора на главен съдебен инспектор, за да затворим този дефицит, който имахме досега."

Така шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов започна коментара си за доклада на Европейската комисия по мониторинга върху съдебната власт у нас, обявен днес. Той припомни, че документът анализира процесите за 10 години и отбелязва напредък в последните две. Цветанов благодари и на парнтьорите на ГЕРБ в управлението, и на опозицията за работата, както и на институциите. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов се присъедини към благодарностите, но и двамата признаха, че е проблем неприемането на второ четене на антикорупционния закон.

"Имахме готовност да обсъдим този законопроект и на второ четене, дори при краткия мандат на този парламент, но останахме сами - само ГЕРБ и Реформаторският блок", заяви Кирилов. 

Цветанов на свой ред обяви, че в следващото Народно събрание именно антикорупционното законодателство ще е приоритет за ГЕРБ. Нито един от двамата не каза нищо конкретно по отношение на констатациите, свързани с прокуратурата. Цветанов на изричен въпрос за констатираната намеса на прокуратурата в изпълнителната власт обаче гарантира:

"Аз мога да коментирам законодателната дейност. До настоящия момент не е имало никаква намеса от прокуратурата и съда в законодателната дейност на парламента. Винаги сме уважавали институционалния подход."

От Реформаторския блок също се похвалиха с доклада на Европейската комисия. И подчертаха собствената си роля за констатациите за напредък в последните две години. Председателят на депутатите от коалицията Найден Зеленогорски и юристът от ДБГ Димитър Делчев отчетоха, че и разделянето на Висшия съдебен съвет, и прекият избор на членове на ВСС от гилдиите, и въвеждането на явно гласуване в съвета са заслуги най-вече на реформаторите, които са настоявали за промените. Зеленогорски благодари изрично на министърката на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя пое поста от подалия оставка министър Христо Иванов. А последният си тръгна заради отказа на мнозинството в парламента от по-радикалните промени в конституцията, които щяха да засегнат и прокуратурата.

"Знаем, че някои колеги смятаха, че може да се направи и да се иска повече, но успяхме да се справим с много предизвикателства и трябва последователност", заяви той.

Реформаторският блок наблегна на провала в приемането на антикорупционния закон - това била и причината да не се отбелязва напредък в битката с корупцията, убедени са в коалицията. Делчев припомни, че първоначално той беше отхвърлен, а след това имало "известно нежелание у ръководството на правната комисия" проектът да се разгледа и на второ четене, затова 5 месеца не било направено нищо по въпроса. Данаил Кирилов след това не отговори на критиката. Десните обещаха в "следващия парламент да сме гарант за приемане на антикорупционно законодателство, както и да няма левоцентристко правителство, което да обърне хода на реформите. 

"Ако не се беше случило явното гласуване във ВСС, нямаше да знаем какви са отношенията и влиянията във ВСС", заяви Делчев. 

Коалицията се обяви и за бъдещ гарант, че в новия състав на съдебния съвет ще влязат "обективни и читави хора" в следващия парламент. На въпрос за присъствието на скандала около Софийския градски съд, известен като "Двете каки" в доклада от Брюксел, юристът от ДБГ обясни:

"Ние смятаме и това беше позицията ни, че по отношение на скандала в съда не са предприети достатъчно мерки. ВСС можеше да вземе отношение, можеше да се разследват достатъчно обстоятелства и лица. Винаги сме били срещу влияние на изпълнителната власт върху съдебната власт."