Българските политически сили са в прокорупционен консенсус, и експертите на Европейската комисия не могат да ни помогнат с това. Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира публикувания днес доклад по случай 10-годишния мониторинг от Брюксел. Според него той за пореден път доказва, че мониторингът е достигнал своята ефективност.

"Този доклад първо не остава никакви съмнения, че тезата как мониторингът ще приключи са едни илюзии  на различни политически сили", отбеляза той в началото на пресконференцията на новата формация. "Важно е да се отбележи, че за сваляне на мониторинга от Брюксел искат работещи и, подчертавам, необратими мерки. Не е въпросът да се правят едно или две кампанийни разследвания, трябва да настъпи ясна практика в борбата срещу корупцията на високите етажи на властта."  

Иванов заяви, че "Да, България" има за цел да създаде алтернатива именно на това прокорупционно мнозинство, което е на власт в момента. И припомни, че нито една политическа сила или институция не е взела отношение към предишния доклад на ЕК, чийто изводи се цитират и в сегашния.

"Ние се нуждаем от една радикална реформа, започвайки с главния прокурор, който да бъде поставен в една демократична отчетност за действието и бездействието си", обясни той. "Главният прокурор трябва да заживее с чувството, че някой му диша във врата, и това да е българският парламент."

От новото политическа сила изтъкнаха и друг ключов извод - че състоянието на медиите е една от основните причини да нямаме съдебна реформа, като цитираха тези думи от страниците на доклада:

"Българската медийна среда често е характеризирана с ниско ниво на независимост и неефективно налагане на журналистически стандарти, което има негативно влияние на публичния дебат на реформи."

От Движението разказаха как са получили оферта от една регионална медия за т.нар. "адверториал", която отказали. След седмица въпросната медия започнала да пише материали "с кафяви окраски" срещу тях.

Пред Клуб Z Иванов заяви, че се обсъждат идеи за някакви мерки, но има и резерви, тъй като закон за медиите винаги звучи като "закон за цензура". И добави, че по тази част от програмата на Движението се работи в момента.

На въпрос как ще се явят на изборите, Иванов заяви, че този въпрос все още се дебатира във формацията. А дали ще се партнира с новия проект на Радан Кънев - "Нова Република"?

"Чакаме да видим какво точно ще бъде анонсирано, ще работим заедно по общи каузи." 

Представителите на в. "Телеграф", в. "Монитор" и сайтът "Блиц" и телевизия "Канал 3", за които се твърди, че имат общ собственик, бяха особено активни в задаването на въпроси. Основна тема в тях беше защо в "Да, България" има "хора на един подсъдим - Иво Прокопиев" и защо Иванов твърди, че някои от получилите обвинение са "жертви на прокуратурата".

"Хора, свързани с един или друг ние не приемаме, приемаме конкретни хора, които искат да работят за нашата кауза, конкретните лица са тук заради техните качества", отговори той. 

И отрече всякакви връзки с Прокопиев. Това не попречи на "Монитор" да напише, че Иванов е обявил бизнесмена за "жертва на прокуратурата", въпреки че подобно нещо не е казвано на пресконференцията.