Изтощените от войната либийци имаха поводи за надежди, след като "Даеш" ("Ислямска държава") бе окончателно изтласкана от крепостта си в Сирт и страната удвои производството си на петрол. Но един генерал изменник, който, изглежда, все повече се сближава с Русия, подлага на риск толкова необичайния напредък, като се опитва да разшири контролираната от него територия в северноафриканската държава.

Напрежението се покачи, когато самозваната Либийска национална армия (ЛНА) на генерал Халифа Хафтар, която контролира Източна Либия, тръгна на юг, като влезе в сражения с милициите от западния град Мисурата, верни на подкрепяното от ООН правителство и оглавяващи битката срещу "Даеш" в Сирт. Този месец самолети на ЛНА атакуваха военновъздушна база на юг, контролирана от силите в Мисурата.

Дипломати и анализатори предупреждават, че насилието заплашва отново да разпали гражданска война, да позволи на джихадистите да се прегрупират и поставя в опасност производството на петрол в страната членка на ОПЕК, което този месец достигна 700 000 барела дневно в сравнение с 300 000 барела през септември 2016 г. Милициите от Мисурата в крайна сметка прогониха "Даеш" от крайбрежния град Сирт през декември след дълга битка, подкрепени от американски въздушни удари.

"Походът на ЛНА на юг е много провокативен и много опасен - заяви западен дипломат. - В Мисурата преобладава мнението, че след като са победили "Даеш" в Сирт на висока цена, те няма да помогнат за установяването на военна диктатура на Хафтар."

Западните дипломати смятат ген. Хафтар за главна пречка за прилагането на постигнатото с помощта на ООН споразумение, което има за цел да обедини страната под управлението на базирано в Триполи правителство и президентски съвет, оглавен от Фаиз ал Сарадж.

Но като пореден знак на стремежа на Москва да разшири влиянието си в Близкия изток ген. Хафтар бе поканен на борда на руски самолетоносач в Средиземно море, откъдето той проведе видеоконференция със Сергей Шойгу, руския министър на отбраната. Генералът, който твърди, че е против ислямисти от всички видове, се ползва и с подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които споделят враждебността му към групировки като "Мюсюлмански братя".

Страната се тресе от нестабилност и конфликти, откакто през 2011 г. избухна въстанието срещу покойния вече диктатор Муамар Кадафи.

Ген. Хафтар тръгна през миналата година на запад, като превзе ключови обекти за износ на петрол, след като се съюзи с местните племена. Това доведе до потичането на петрола, след като генералът разреши ремонт на инсталациите.

Но възобновените сражения могат да затворят обектите за износ - нещо, което би било катастрофално за слабата власт в Триполи, която се бори да осигури най-основните услуги. Печалбата от петрола отива в централната банка в Триполи, която субсидира заплатите на държавните служители и лоялните милиции в страната.

Политическият застой през последната година отслаби правителството на Сарадж, което е разядено от вътрешни разделения и е изправено пред предизвикателствата на базирани в Триполи групировки, свързани с предишното управление. Спиранията на тока, кризата на ликвидността и покачващата се цена на долара на черния пазар са поредните неприятности.

Съседите, сред които Египет, излизат с инициативи за прекратяване на сраженията, но досега ген. Хафтар отказва диалог. Съперниците му на изток обмислят предложенията да му поверят командването на либийската армия, но под властта на цивилни ръководители. Ашраф ал Тулти - говорител на президентския съвет, каза, че органът е отворен за допълнения към недействащото подкрепено от ООН споразумение, съгласно което е формиран той.

"Насърчаваме ръководителите и на двете страни да се срещнат и да обсъдят висящите въпроси", заяви Тули.

Но Клаудия Гацини - старши анализатор за Либия в Международната кризисна група, изтъква, че може да е твърде късно. Тя твърди, че ген. Хафтар и привържениците му вероятно смятат, че ще спечелят повече, ако отхвърлят компромис.

"Преди година бих казала, че той (ген. Хафтар - б.р.) няма перспективи, но настроенията днес са други, особено на Запад, и подкрепата за Сарадж и правителството му е доста по-малка - казва тя. - Хафтар се възползва от минаващото време и растящата анархия в Триполи."

Анализаторите също така изтъкват задълбочаващите се връзки на ген. Хафтар с Русия. След посещението му на самолетоносача говорителят му обяви,у че Москва ще снабди с резервни части руските оръжейни системи, използвани от неговата ЛНА. Генералът разчита също на промяната в поведението на Вашингтон с Доналд Тръмп в Белия дом, който се зарече да изкорени ислямския тероризъм, казват експертите.

"Ако Хафтар има подкрепата на Египет, Русия и ОАЕ и получи съгласието на администрацията на Тръмп, тогава той ще има подкрепата на всички сили, които имат значение", заяви Матиа Тоалдо - старши научен сътрудник в Европейския съвет за външна политика.

Той обаче допълва, че поради сраженията между враждуващи фракции "ние ще станем свидетели на повече джихадизъм в Либия".

"Дали ще е "Даеш" или друга групировка, не е ясно, но предизвикателството е да бъде запазена минимална стабилност, за да бъде попречено на джихадистките групи да се появят", каза Тоалдо.

-----

* Авторката е базиран в Кайро кореспондент за Северна Африка на в. "Файненшъл таймс", където е публикуван коментарът.