Съдии и служители за втори път в историята на този ВСС - и за трети път изобщо, ще скандират под прозорците му. 

Причината за магистратското недоволство е решението на съдийската колегия от вторник, с което въпреки волята на Общото събрание на районните съдии, съдебните кадровици отказаха да назначат съдия Албена Ботева за временен административен ръководител - дори само до избора на нов.

Както Клуб Z писа, със 7:6 гласа кадровиците от съдийската колегия не назначиха Ботева дори само за "изпълняващ функциите". 

Колеги съдии, адвокати, граждани, имаме нужда от подкрепа! Не ни оставяйте сами на митинга ни пред ВСС на 26.01.2017 г. от 12 часа! 
Съдът е последната надежда на обществото за справедливост. СРС има проблеми, натрупвани от десетилетия. Решаването им без разбирането и участието на ВСС е невъзможно. Помогнете ни да ни чуят!

Това написаха по-рано днес на страницата на СРС във фейсбук.

Първо сутринта ще има общо събрание, което да обсъди ситуацията с избора им на временен шеф, който показно не бе уважен от мнозинството в съдийската колегия на ВСС (съдия Анна Ботева е бивш заместник на Методи Лалов, б.р.). След това се очаква за втори път само в рамките на 45 дни съдиите да се насочат към ул. "Екзарх Йосиф", където заседава ВСС.

Първия път те протестираха на 9 декември във връзка с лошите условия на труд, като твърдят, че за персонала при тях трябва да има отделни степени в класификатора, тъй като например натоварването на съдебните помощници не е сравнимо с нито едно друго място в страната.

Отделно, заради колосалната цифра от нови дела, които постъпват в този съд всяка година - около 120 000, всички магистрати в него реално са в постоянен режим на просрочени решения и ненаписани мотиви, което позволява дори и най-добрите от тях чрез различни процедури да бъдат държани в "шах" и никога не се издигат.

Интересно е, че от любимец на мнозинството на ВСС (за сметка на Градския съд, откакто го пое Калоян Топалов, б.р.) изведнъж отношението към СРС и хвърлилия демонстративно оставка ръководител Методи Лалов се смени. 

След като при мандата му се извърши нещо почти нечувано - голямото преместване на всички от "Римската стена" първо на бул. "Цар Борис III", а предстои и остатъкът - във Военното НДК, Лалов се оказа ходещо гъмжило от недостатъци.

Преди първите протести ВСС едва ли не с неразбиране посрещна "храненика си", защото определиха, че са наляли точно на този съд 15 млн. лв.

Последва епизод, който може да бъде определен като срамен - представялващият Димтър Узунов се пазари по вайбър (неговата - според някои - предпочитана форма на комуникация) с Методи Лалов "да не изкарва хората". 

След като все пак протестът стана факт, Лалов се оказа с приета оставка мигновено, заговори се за неговите огромни недосттаъци - като необявяване на конкурси за служители и държане на празни щатове. А миналата седмица бе даден на прокурор доклад за дейността в СРС от Сметната палата. Става въпрос за одит за 2014 г. - за покупка на факс машини и неподписани правилно ордери за вещите лица.

Преди 6 години (при състава на стария ВСС) подобно недоволство предизвика уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Която сега е един от протестиращите.