Трябва да има критична маса от съдии, които да не се страхуват да изразят мнение и да разберат, че техният глас е важен, включително за да се промени и обликът на ВСС.

Това каза само час и половина преди насрочения за 12 часа днес протест на съдии от Софийския районен съд (СРС) председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на влизане на заседанието на ВСС. Той отбеляза, че при всички случаи ще остане до протеста и изрази надежда и другите от съвета също да останат.

Както Клуб Z писа, днес СРС излиза за втори път в рамките на седмици на протест срещу съвета - този път защото отхвърлиха избраната от общо събрание на съдиите и предложена от Калоян Топалов и.д. шефка Албена Ботева.

"Позволете ми  да кажа, че в доклада (на ЕК) се казва нещо много важно - непрозрачният избор на административни ръководтели", подчерта Панов на въпрос за доклада.

И даде пресния пример с миналия вторник, когато съдийската колегия отхвърли предложената Анна Ботева за временен изпълняващ функциите ръководител. Той дори обяви, че ако предния път СРС е протестирал с мотиви, които може да са дискусионни - искания за по-високи възнаграждения и т.н., то днес каузата е съвсем ясна.

"Без значение какво ще каже един кандидат. И то, забележете - магистрат, който е посочен от своите колеги да изпълнява длъжността за кратък период от време, да осигури нужната приемственост в един проблемен съд... какъвто е СРС - учуди се Панов.

И няма значение какви стратегии и програмни документи ще пишем, след като фактически тук, във ВСС, по важни въпроси - кариерно израстване и избор на административни ръководители, се вземат решения, при които надделява егото на членовете на ВСС.

Нямаше никакво значение какво ще каже колегата Ботева! Очевидно е, че колегите бяха взели предварително решение."

Според Панов трябва всички магистрати да разберат, че за да се осъществи реформата, се иска "достатъчно голяма критична маса, която да осъзнава необходимостта от това".

"Затова, ако продължава в магистратската общност да витае дух на страх - било то от администартивен ръководител, било то от ВСС, няма как да се получи реформа в съдебната система."

По повод протестите на претоварените съдии и служители от СРС Панов определи, че е трудно на човек, който не е бил на такова натоварване (намеквайки явно откъде идват много от членовете на ВСС, б.р.), да ги разбере. И каза:

"Сит на гладен не вярва." 

По отношение на евродоклада председателят на ВКС определи още, че "дипломатичният език на Брюксел е заменен с конкретни препоръки".

"Той отразява всичко това, което се е случило за тези 10 години. Това, което не сме свършили като работа, това, което предстои да направим" - каза още съдия № 1.

Всичко зависи от самите нас, допълни Панов и определи като най-важни приоритети в кратскосрочен план избора на членове на нов ВСС и избора на председател на ВАС.

"Забележете - има аргументи (в доклада на ЕК), които сочат на това - външни влияния върху ВСС. Ако това се случи, това неминуемо ще се отрази на следващия доклад и то ще бъде доста тежко като констатация за България."