Ръководството на прокуратурата разпространи становище по повод европейския доклад, обнародван вчера, в което се казва, че той е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки.

"Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог.

Обективно е посочено, че „темпът и задълбочеността на реформите"  зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство, насочват акцента от прокуратурата.

От ведомството, оглавявано от Сотир Цацаров, казват по повод раздела Реформа на съдебната власт, че измененията в Конституцията през 2015 г. и на Закона за съдебната власт през м.г. "справедливо са оценени като „значителна стъпка напред", като е отчетен приносът на Министерство на правосъдието за „тясно сътрудничество с представители на различните професии".

Благодарение на конструктивния подход на министър Екатерина Захариева и нейния екип в кратък срок бяха подотвени ключови за реформата законодателни промени; Заслужено е отбелязан като важен за ускоряване на разследването подготвеният от Министерство на правосъдието с експертната подкрепа на магистрати проект на... нов Наказателно-процесуален кодекс.

Споменава се още правилата за натоваренсот на прокурорите като важни за новата съдебна карта. А що се отнася до анализа на западни обвинители у нас - той е приет за "част от постигнатия напредък в областта на съдебната реформа".

По темата "Корупция и организирана престъпност" от ведомството на Цацаров посочват, че са били "оценени положените, особено в последните години, усилия от прокурорите и следователите за „нарасналия брой нови следствени дела и дела, внесени в съд" за корупционни престъпления, както и „трайните резултати", постигнати от специализираната прокуратура.

Коректен е изводът, че „продължаващата липса" на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата, се дължи на „всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство, пишат още прокурорите.

Те споменават и изготвените от тях анализи на решенията на Европейския съд по правата на човека за ефективността на разследването и на корупционните дела (България губи дела в ЕСПЧ с размерите на епидемия, б.р.), които са наречени са добра „основа за по-нататъшни конкретни мерки" и постигане на трайни резултати;

За пореден път Комисията отчита ключовото значение на „реформата на Наказателния кодекс" и „премахването на формализма в наказателното производство" като условия за успешно приключване на делата в разумен срок, заявяват от там.

Ето и набелязаните мерки от страна на ПРБ:

Прокуратурата ще продължи започнатите действия, особено през последните месеци, за „ефективно наказателно преследване" спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта. Превръщането на усилията в тази насока в постоянна практика за държавното обвинение е основна задача.

Освен това, в изпълнение на относимите препоръки и в съответствие със своята компетентност, прокуратурата ще:

1. продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в НПК и НК;

2. участва в подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на ПРБ, доколкото техен адресат са и други държавни институции;

3. инициира формиране на междуведомствени работни групи за изготвяне на пътни карти и съответен механизъм на отчитане на изпълнението на препоръките в анализите на решенията на ЕСПЧ и на корупционни дела;

4. ориентира вътрешно-обучителната си програма преимуществено към теми, касаещи ефективното разследване на корупционни престъпления;

5. предоставя периодично, в съответствие с правомощията на главния прокурор... обобщени доклади за постигнатия напредък по дела за корупция и организирана престъпност.

В заключение, ръководството на прокуратурата приема за справедлива и окуражаваща оценката на Комисията за положените през периода на действие на Механизма за сътрудничество и отчетност „значителни усилия" от българските власти. Безспорен е приносът на прокурорите и следователите в „постигнатия допълнителен значителен напредък"

Отправените препоръки са постижими само при конструктивно и активно взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност, завършват от държавното обвинение.