"Уморен и готов за битки" - като такъв описа себе си в предсрочния край на кабинета "Борисов" досегашният здравен министър Петър Москов в ефира на БНТ. Два дни преди конгреса на Реформаторския блок в събота, на който коалицията ще си избира ръководни органи и ще чертае план за изборите, Москов обясни какъв за него е смисълът от съществуването й:

"РБ е коалиция от партии, които са различни. Смисълът на съществуването на РБ беше поуката от 2013 г. - десните партии се явиха на изборите поотделно и понесоха тежко поражение. Който не е научил този урок, не е научил нищо. Разговорът кой е по-добрият вдясно до резултата от 2013 г. и кабинета "Орешарски". Безсмислените разговори в управляващото мнозинство в този мандат доведоха до нови избори и кабинет тип "Беров", който да трасира връщането на БСП и ДПС на власт.", заяви бившият от утре министър, който пое и изборната кампания на Блока.

Той не обясни по-подробно как дискусиите в управляващата коалиция ГЕРБ-РБ и тези с подкрепящите ги от "Патриотичния фронт" доведоха до оставката - обещана и подадена от Бойко Борисов заради президентския вот.

Москов обясни и кои са основните "два вектора" (после сам се засмя, че говори като Ахмед Доган - б.р.), които Реформаторите като консервативна десница ще отстояват. Първото нещо - "силна държава в секторите, формиращи публичната среда - образование, здравеопазване, сигурност, инфраструктура". И второ - "свобода в икономиката и бизнеса и отстояване личната ни свобода".

Той допълни, че не вярва във "фалшивия разказ за либерален модел ", затова "консервативната десница" трябва да остане в политиката.

Петър Москов каза още, че е доволен от свършеното в здравната система - тя е станала и по-прозрачна, и по-работеща. Той показа диаграми, представени по-рано през деня и в отчета на Министерството на здравеопазването, според които публичните разходи за здраве са намалели, а в най-големите болници вече приходите са повече от разходите. Похвали се и че през 2016 г. за първи път не е имало дефицит на направления за преглед при специалист. После уточни, че става дума за острите случаи, след като водещата му каза, че може да спори като пациент. По думите му екипът в МЗ е успял да върне баланса в здравната система - от печалбарския подход и защита на бизнес интереси към защита на интереса на пациента и на лекарите. Той заяви още, че в следващия мандат приоритет на Реформаторския блок ще е държавата да изплати натрупаните от болниците дългове. Това според Москов е част от връщането на държавата в сфери, формиращи публичната среда, част от които е здравеопазването. 

За цените на лекарствата Москов разказа, че в страните от ЕС цените винаги ще са по-високи от тези в страните извън Съюза, отговаряйки на пример за Турция. Той обаче обяви, че е заварил система, при която НЗОК и гражданите са заплащали пълната цена на лекарствата на производителя, а в богатите страни в ЕС производителите правят отстъпки за държавата. Преобръщането на тази тенденция сега била спестила 270 млн. лв. на НЗОК, което е направило възможно от тази година касата да поема 100% от цената на лекарство за високо кръвно на общо 210 000 пациенти с тази диагноза. 

За обвиненията от прокуратурата, с които се сдоби в последните седмици, Петър Москов заяви:

"Те не са за облаги. никой не ме е обвинил в корупция. Обвиненията са за това, че съм върнал в бюджета дължимото ДДС върху дарените от България ваксини на Турция и далените от Турция ваксини на България".

Той обясни, че ако българските ваксини са били продадени у нас на пазара, държавното дружество, което ги произвежда, е щяло да спечели 370 000 лв. А ако е трябвало да купим 5-валентна ваксина, която турската страна дари, това би струвало 4 млн. лв. Според бившия от утре министър губещите от даренията са най-вече търго на турските и българските ваксини. Ние сме дарили на Турция ваксини, които, ако продавахме - 370 000 лв. от Турция са ни дарени ваксини - държавата щеше да даде 4 млн. лв. Затова ако някой е губещ - то били търговците с ваксини, които са решили "да рекетират държавата като не се явиха на търг".

Москов отказа да коментира наследника си на поста в служебния кабинет Илко Семерджиев - здравен министър в кабинета "Костов" и един от най-острите критици на водената досега политика от кабинета на ГЕРБ и РБ.