Жалко. Григор Димитров (№15) загуби от Рафаел Надал (№9) класически и велик полуфинал - 2:3 сета (3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6, на Откритото първенство на Австралия по тенис. Двубоят продължи 4 часа и 56 минути и е най-дългият в кариерата на българина досега.

На финала Матадора ще срещне стария си познайник Роджър Федерер, победил Стан Вавринка също 3:2 сета. Двамата имат съответно 14 и 17 титли от Гранд Слам.

Мачът Надал - Димитров ще се коментира дълго, той е сред най-добрите от началото на годината въобще и със сигурност №1 в Мелбърн. Краят можеше да е друг - Григор пропусна пробив при 4:3, а след това на свой ред окриленият Надал направи брейк и стигна до битката за титлата за 21-ви път в турнири от Големия шлем. 

Той е губил само три такива полуфинала в кариерата си. И е специалст в 5-сетовите маратони на корта. Гришо си тръгва от Австралия като №12 в световната ранглиста. Следващият му турнир ще е в София в средата на февруари.

До днес Григор и Рафа бяха играли 8 пъти един срещу друг, а испанецът водеше със 7:1. При предишното върхово класиране на Димитров в Мелбърн - четвъртфинал, той бе спрян именно от Матадора с 3:1 сета.

Най-добрият ни тенисист обаче спечели последния сблъсък между двамата - 1/4-финал на турнира в Пекин през октомври миналата година. Той загуби на финала от Анди Мъри. Двамата се разминаха в Бризбейн, където Гришо грабна титлата. Надал бе елиминиран от Милош Раонич, а след това канадецът преклони глава пред първата ни ракета.

Григор Димитров за втори път в кариерата си бе на полуфинал в надпревара от "Гранд Слам" - след "Уимбълдън 2014". Там той отстъпи пред Новак Джокович с 1:3.

Българинът не бе губил от началото на сезона - в 10 поредни мача. Надал също е в отлична форма, той отстрани двама тенисисти от топ 10 в Мелбърн, докато преди Рафа Димитров не е излизал срещу съперник от челната десетка.

Вижте как протече полуфинала гейм по гейм и сет по сет.

I сет (сервис на Надал)

1:0 за испанеца. Той се измъкна в дълъг гейм, в който българиът поведе с 40:15 и имаше две точки за пробив, но класата на Рафа си каза думата.

1:1. Отличен сервис гейм за Димитров, спечелен на нула и с два аса.

2:1 за Рафа, този път Матадора нямаше големи проблеми с подаването си. Първа почивка в мача. Чу се българската агитка на "Род Лейвър Арена".

3:1 за Надал, който направи пробив. Испанецът поведе с 40:15, за което помогна това, че Димитров имаше проблеми с вкарването на първия си сервис. След това българинът допусна и други грешки.

4:1, бърз гейм за Надал, който затвърди брейка си.

4:2, почти светкавичен гейм и за Димитров с три отлични завършващи удара.

5:2. Гейм на нула за Надал. Димитров ще сервира за оставане в мача.

5:3, Гришо не се дава лесно. Следва подаване на испанеца за спечелване на първия сет.

6:3. Надал повежда в сетовете с 1:0. Той затрудни максимално Димитров със сервисите си и това се отплати.

II сет, първи сервира Григор

1:0, гейм за Димитров. Важно психологически бе за хасковлията да започне добре след загубата на първия сет.

1:1. Бившият №1 в света изравнява. Маратонско разиграване, в което Гришо няколко пъти демонстрира страхотна защита, накара публиката дълго да ръкопляска.

2:1 за Григор, който не трепна.

3:1, пробив на нула за Григор Димитров! Отлична игра на българина при сервирането на Матадора.

4:1. Затвърждаване на пробива! Гришо се измъкна от трудна ситуация при 15:30 и успя да надделее във важна психологическа битка.

4:2. Надал прекъсна серията на Димитров, помогнаха му два поредни аса.

4:3. Неприятно! Надал върна пробива в много неподходящ момент. Григор отново не вкарваше първите си сервиси и допусна цели две двойни грешки. 

5:3. Рибрейк, жестът е върнат! Отлични ретури на Димитров, но колебания този път в сервиса на испанеца. Той също приключи с двойна грешка накрая. Шанс за Димитров да изравни сетовете.

5:4. Да, но не! Жалко, жалко, жалко. Нов рибрейк. Българинът започна с 15:0, но бързо допусна 15:40 и загуби гейма. Направи непредизвикани грешки.

5:5. Надал спаси четири сетбола в гейм, продължил 10 минути. Отново жалко, Димитров бе толкова близо до изравняване на резултата.

6:5. Гейм за най-добрия български тенисист. Надал има думата, за да стигне до тайбрек.

7:5. Сет за Григор! Трети пробив за него и резултатът е изравнен! 1:1 в полуфинала.

III сет, първи отново сервира Григор

1:0, гейм за първата ни ракета на нула. Отлично начало на третия сет.

1:1, бившият №1 в света отвръща на предизвикателството, също печели на нула.

2:1. Страхотна психика от страна на най-добрия български тенисист. Бе поставен в ситуация да се измъква от 15:40, но съумя със сервис, а веднъж и късметът му помогна, когато топката се "замисли" от коя страна на мрежата да падне.

2:2. Надал изравнява след хубави изпълнения от страна и на двамата.

2:3. Пробив за Рафа. Димитров направи няколко непредизвикани грешки и това му костваше загуба при подаването си - отново в средата на сета.

3:3. Перфектен български отговор! Гришо постави съперника си в трудна ситуация и при четвъртия брейк пойнт успя да върне пробива.

4:3. Бърз гейм за подаващия Димитров. Сложи точка с деветия си ас днес.

4:4. Аналогичен отговор на Надал.

5:4. Гейм за Димитров, който поставя под напрежение големия си противник. Рафа ще сервира за оставане в сета.

5:5. И Рафа не трепна, връщайки "жегата" от другата страна на корта.

6:5. Труден сервис гейм за хасковлията, но при 15:30 той за пореден път демонстрира здрава психика и доведе нещата до успешен край. При аналогична ситуация той спечели предишния сет.

Следва прекъсване заради това, че зрител получава медицинска помощ на "Род Лейвър Арена". Двамата тенисисти бяха уведомени и сега разгряват леко.

6:6. Прекъсването не се отрази на 9-ия в света, следва тайбрек. Гейм на нула.

7:5 за Надал в тайбрека и сетовете са 2:1 за него. Той водеше през цялото време. Българинът стигна до 5:5, но не успя да се възползва.

IV сет, сервис на Надал

1:0. Надал повежда. Испанецът демонстрира увереност при подаването си, нашето момче също му помогна с грешки при ретура.

1:1. Гришо изравнява, като също показва самочувствие.

2:1. Поне дотук сервиращите нямат проблеми. Рафа дръпна отново.

2:2. Малко по-трудно спечелен гейм от Димитров.

3:2. Надал беше поставен до стената от Григор, но доказа защо е сред най-успелите в историята на тениса. Сервисът също му помогна.

3:3. Гришо не се дава. Зачестиха грешките му, това е притеснително, но в случая и Надал помогна. Следва ключов гейм. Рафа сервира.

4:3. Желязната психика на Матадора продължава да действа, той реализира успешно важното си подаване в гейм №7. Димитров е в трудна ситуация, защото догонва в сет, в който е поставен до стената. Няма право на грешка.

4:4. Поне три непредизвикани грешки на Рафа помогнаха серията на сервиращите да продължи. Стабилно представяне от страна на българина.

5:4. Надал е непоклатим. Григор Димитров има сервис гейм за оставане в срещата.

5:5. Отличен Григор показа завидна устойчивост в критичен момент. Спечели на нула, завърши гейма с два аса, които са под №14 и №15 за него днес.

6:5. Жалко. Макар че отново не достигна до брейк пойнт, Гришо може да съжалява, че не притисна по-сериозно съперника си. В ключов момент - дълго разиграване, той имаше инициациативата, но сбърка с непредизвикана грешка и Надал грабна гайма си.

6:6. Димитров спечели на 15, имаше ас, имаше двойна грешка, но отново се стига до тайбрек.

7:4 в тайбрека, Григор изравнява и ще има пети сет! Българитът игра като по учебник, този път стигна до минипробив, поведе и довърши съперника си при втория от три сетбола.

V сет, сервис за Григор Димитров

1:0 за Григор след маратонски първи гейм, продължил 10 минути. Най-добрият ни тенисист се измъкна доста трудно, но слава Богу, че го направи.

1:1. Жалко, жалко, жалко! Надал бе доста нестабилен, а Григор имаше възможност за пробив, но не успя да материализира шанса си.

2:1. Димитров доста по-лесно спечели сервис гейма си. Едно от разиграванията - за 30:15, доста ще се коментира и ще остане сред паметните моменти за целия турнир тази година. Полуфиналът продължава вече над 4 часа и 15 минути.

В Австралия мина полунощ, вече е събота.

2:2. Този път лек гейм за Надал.

3:2. Голяма въздишка на облекчение за Григор. Този път Рафа се опъна на Гришо, имаше и брейк пойнт, но българинът оцеля.

3:3. Гейм на нула за испанеца. Предстои много важен гейм, макар че в петия сет няма маловажен.

4:3. Отново трудно спечелен сервис гейм от първата ни ракета. Устоя на умората и предизвикателството на Надал, който пое рискове, за да пробие противника си. 

4:4. О, не! Не и не. Григор поведе с 40:15, но Надал показа защо е един от най-великите и се измъкна със сервис и много мощна игра. Напрежението се връща при нашето момче. 

4:5. Пробив за Надал! Испанецът е близо до финала, след като в последните минути показа може би най-добрия си тенис.

4:6. Гейм, сет и мач за Рафа Надал, който е на 21-вия си финал в турнири от Големия шлем. Жалко за Григор, но само можем да сме горди от играта му в Австралия. Той се сражаваше до последно. Спаси два мачбола.

Двубоят бе истинска класика. Продължи 4 часа и 56 минути.