Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията. Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех. 

Днес обаче има нужда от смелост и решителност. "Нова република" вече започна битка – битката е тук и сега. Не е някъде в неясното бъдеще, когато пораснем. Битката е за незабавна промяна, за безусловна капитулация на мафията, за свободна икономика. Битката е тежка, а противниците са мощни и дебели.

Много от основателите на „Да, България“ са наши политически приятели и осъзнават много добре, че нямаме време. Ако не влезем в бой днес и се скрием в суетата си, утре противниците на България ще са още по-мощни и още по-охранени. А животът на сънародниците ни - още по-труден и без перспектива. 

"Нова република" влезе смело в битката – тя не е само с мафията. Битката е и за нова република, нова икономика и нова надежда за нацията ни. 
Надежда, която се ражда от смелостта.

ПП. Няма да кажа нищо повече по темата, нямаме време да се занимаваме с разговор, който не засяга нуждите и болките на хората. Надявам се всички в "Нова република" и ДСБ да проявим такт и зрялост.

*** Текстът на лидера на ДСБ и основател на "Нова република" Радан Кънев е от профила му във фейсбук. Това е реакцията на новината, че Националният съвет на "Да, България" на Христо Иванов е решил новата формация да участва с името си и самостоятелно в предсрочните избори. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.