Екатерина Захариева сдаде днес поста правосъден министър на Мария Павлова с цитат не от кого да е:

"Както казва премиерът Борисов - няма да давам съвети, но съм на разположение, ако има нужда." 

На скромната церемония в Министерството на правосъдието говори основно досегашната титулярка, а служебната ѝ наследница основно мълча.

"Надявам се да има приемстевност в съдебната реформа не само защото в доклада на Европейската комисия изрично е написано, а защото българските граждани очакват това", заяви Захариева.

Министърката от кабинета на Борисов говори най-вече за подготвените и реализираните промени в законодателството, като каза, че новият НПК е напълно готов... "Трябва само да се смени името на министъра и да се внесе в парламента." Тя изреди още Закон за детското правосъдие, Семеен кодекс, реформа в местата за лишаване от свобода, ГПК и др.

Говори за работата с ВСС.

"Това, което е важно, е да се направи много ясен план на 17-те много конкретни и ясни препоръки (в доклада) - обяви отиващата си министърка.

Пожелавам ви успех, пожелавам ви за колкото и време да сте тук, да си тръгнете с гордо вдигната глава. Пожелавам ви също така да не се възприемате много сериозно", допълни тя.

Новата министърка пък каза, че не знае доколко с оглед кратките срокове на служебното правителство "ще може да се изпълнят кой знае какви големи цели". Тя ще се придържа към реалистичните неща.

Павлова дори обяви, че няма да говори повече, преди да е влязла в правомощията си, да се е запознала с администрацията и пр.

На всички журналистически въпроси: кой я е поканил за поста, как, кой ще влезе в екипа ѝ и дори да разкаже нещо повече за себе си, Павлова отговори с мълчание.

"Поканиха ме в качеството ми на магистрат от кариерата - свръхлаконична бе следователката от НСлС. - Екипа ще го видите другата седмица."