"Основната цел пред мен е запазване на енергийната стабилност на държавата и нормалното й функциониране".

Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов при поемане на поста от досегашния министър Теменужка Петкова. И допълни, че няма опасения за системата при очакваните върхови натоварвания днес и утре предвид ниските температури.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) следи ситуацията и в момента дори има излишък от електроенергия, гарантира изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов, който присъства на церемонията.

Новият министър ще работи за пълно отваряне на пазара на електроенергия, за запазване и подобряване на финансовата стабилност на системата и за продължаване на работата по проектите за диверсификация на маршрутите и доставките на природен газ. Целта е енергийният сектор да остане стабилен и следващото редовно правителство да има основа, върху която да надгражда.

Служебният министър ще разчита на екипа на министерството и не планира смени в бордовете на енергийните дружества. През следващата седмица ще стане ясно кой ще бъде заместник-министър на енергетиката. Павлов загатна, че ще бъде "приятна изненада", познат в средите и с добра експертиза.

Зам.-министрите на Теменужка Петкова - Николай Николов и Жечо Станков, са подали оставки.

Петкова връчи на служебния министър доклада на Световната банка с препоръките за пълна либерализация на електроенергийния пазар. Тя изрази задоволство, че на поста е избран човек от екипа на министерството и заяви, че е спокойна за българската енергетика в следващите няколко месеца.

"Приемам назначаването на Николай Павлов като оценка от президента Румен Радев за работата в енергетиката през последните две години", каза Теменужка Петкова.

И допълни, че плановете за либерализация няма да могат да бъдат напълно осъществени без парламент, но подготовката за това, на база на доклада на Световната банка, може да започне.

Николай Павлов обеща да инициира обществено обсъждане по доклада.