Съветничка на Доналд Тръмп потвърди, че администрацията разглежда отмяна на санкциите срещу Русия, предаде ТАСС.

"Всичко това се намира в етап на разглеждане и обсъждане", обясни Келиън Конуей пред телевизия "Фокс нюз".

Така тя отговори на въпроса дали отмяната на санкциите ще бъде "веднага сложен на масата" при насрочения за събота първи телефонен разговор между Тръмп и Владимир Путин в качеството им на президенти.

Бележка на Клуб Z:

От сутринта днес някои руски медии тръбят, че администрацията на Тръмп е готова да вдигне санкциите срещу Русия. Те цитираха съобщение в туитър на Фабрис Потие - старши научен сътрудник на аналитичния център към Атлантическия съвет във Вашингтон. 

По късно , също в туитър, журналистката Сюзън Гласър от изданието "Политико", пусна няколко съобщения. Ето ги в хронологичен ред:

"Чувам, че хора на Тръмп разнасят текст на указ за облекчаване на санкциите срещу Русия. Ще го внесат ли, преди Тилърсън да бъде утвърден за държавен секретар?"

"Обновена информация - няколко източника съобщават, че предложеният указ ще вдигне едностранно санкциите."

"Важно. Още не знаем в каква посока искат да вървят."

Потребител на име MWR DBM обяснява:

"Санкциите заради Крим могат да бъдат отменени с указ. Законът "Магнитски" и санкциите в областта на отбраната изискват действие на Конгреса."

Главният източник на информацията на Гласър се оказа статия, публикувана в сайта на Атлантическия съвет, която препечатваме по-долу.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отворен към прекратяване на санкциите срещу Русия в замяна на сделка с Кремъл за намаляване на ядрените оръжия.

"Нека видим дали можем да постигнем някои добри сделки с Русия", каза той.

Тръмп има правомощията да отмени санкциите, тъй като администрацията на Обама използва укази за тях. През март 2014 г. администрацията на Обама наложи редица санкции срещу Русия заради незаконното анексиране на Крим. Тези санкции бяха задействани с указ номер 13 660 и бяха засилени с последователни укази, които разшириха санкциите, за да обхванат действията на Русия в Донбас и Крим (укази 13 661, 13 662, 13 685). Ако Тръмп не направи нищо, санкциите на САЩ автоматично ще бъдат подновени до 6 март 2018 г. Санкциите, свързани с оригиналния указ на Обама, изтичат на 6 март т.г. През последната си седмица в Белия дом Обама подписа писмо, удължаващо санкциите с една година.

Американските санкции, тясно координирани с ЕС, бяха ядрото на трансатлантическия отговор на руската агресия. Експерти смятат, че персоналните санкции срещу приближени хора на руския президент Владимир Путин и секторните санкции - руските финанси, отбрана и енергийния бизнес са стрували на руската икономика близо 1 на сто от нейния брутен вътрешен продукт.  Руски кръгове агресивно лобират сред европейските и американските политици за премахването на санкциите, като дават сигнал, че те продължават да бъдат важен лост във всякакви бъдещи преговори с Кремъл.

Но Конгресът може да направи отмяната на санкциите по-трудна. На 11 януари сенаторите Бен Кардин и Джон Маккейн внесоха двупартиен законопроект, който цели да превърне в закони четирите указа за санкции на администрацията на Обама. Законопроектът, наречен "Закон от 2017 г. за противодействие на руските враждебни действия". Той използва езика на Закона са стабилност и демокрация за Украйна (известен с английското си название STAND for Ukraine Act - б.р.), който не можа да мине в Конгреса в края на последната му сесия, но също така иска да узакони санкционната политика. За да бъдат премахнати санкциите, новият законопроект ще изисква президентът да приложи отмяната точка по точка и да уведоми Конгреса за мотивите за искането за отмяна. Премахването на всяка санкция ще изисква одобряването от Сената. Конгресът направи същото преди време, като облекчи санкциите срещу Иран и Либия.

Законопроектът е най-всеобхвантата мярка, адресираща заплахите за националната сигуност, идваща от чуждото влияние и руската агресия в Европа. Освен свързаните с Украйна санкции той изработва и политиката на непризнаване на окупираните от Русия територии в Украйна и Грузия, налага нови санкции, свързани с кибератаките, одобрява допълнително финансиране на усилията за борба срещу дезинформацията и се опитва да ограничи руските клептократични мрежи чрез "проследяване, регистриране и съдебно преследване на незаконни финансови потоци, свързани с Руската федерация, ако такива потоци влияят на американската финансова система". Така проектозаконът предвижда всички аспекти на руските операции за влияния, включително чрез медии, кибератаки и пране на пари.

Проектозаконът "Кардин" е златен стандарт на двупартийното законодателство, което ще направи САЩ по-защитени, а нашите съюзници - по-сигурни. Предвид руските действия в Украйна, намесата й в американските избори, дезинфомационната кампания срещу Европа, членовете на Конгреса трябва да го подкрепят.

------

* Авторката е доктор на науките, зам.-директор на Евразийския център "Дину Патричу" към Атлантическия съвет във Вашингтон, в чийто сайт е публикувана статията.

 

Кремъл няма информация

"Не, нищо не ни е известно за това", коментира пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

И допълни:

"Доколкото разбирам, информацията е обезличена. Не знам доколко тя отговаря на действителността."