Крайни оценки в една или друга посока за настоящия служебен кабинет към момента са ненавременни. Прекаленият оптимизъм винаги е бил излишен, когато иде реч за което и да е българско правителство. Предварителните оценки как нищо хубаво няма да се случи също не са разумни.

Никой не може да отрече професионалните и личните качества на служебния премиер проф. Огнян Герджиков. Той е един от малкото политици, които са се държали достойно в критична за неговата политическа кариера ситуация. А именно - когато бе свален от поста председател на парламента.

Когато обаче БСП дори косвено колаборира с НДСВ, няма как обществото да не е изключително подозрително. Защото тази колаборация вече сме я виждали, неведнъж при това, и от нея добро не сме видели. А сега президент, избран с подкрепата на БСП, назначи служебен премиер, започнал политическата си кариера от НДСВ.

Дали моментът за връщането на Симеон през 2001 г. бе избран случайно? Дали СДС нямаше да изкара още един управленски мандат и да насочи съдбата на България в по-различна посока, ако Симеон не се бе върнал? Дали още щяхме да довършваме реформите, започнати от СДС, ако тази партия бе останала още малко на власт? Кой точно имаше интерес от изваждането на СДС от властта, което не бе по силите на БСП в онзи момент?

Тези въпроси нямат категоричен отговор, но това не означава, че не съществуват. Факт е обаче, че още в първото правителство на Симеон Сакскобургготски, на което БСП формално бе опозиция, имаше министри, произлизащи от левицата. А настоящият член на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов почти бе назначен за съветник по националната сигурност. Това назначение не се случи заради обществените брожения, които идеята породи. Те не бяха толкова силни, както когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, но бяха достатъчни, за да преосмисли Симеон своето решение.

Проектът АЕЦ 'Белене" към момента е издигнат в политически и икономически култ от настоящата левица. Ако питате БСП - то една от основните причини за лошата икономическа ситуация у нас е именно фактът, че този проект още не е реализиран. Редно е обаче да не се забравя, че АЕЦ "Белене" бе размразен именно от кабинета "Сакскобургготски".

В правителството на тройната коалиция БСП и НДСВ бяха основни партньори, заедно с ДПС. Това правителство бе създадено въпреки предизборното обещание на Симеон, че няма да се коалира с БСП. Направи точно обратното и това се оказа последната голяма лъжа в неговата политическа кариера. Онези за 800-те дни и почтеност във всичко му се разминаха, но тази - не. След тази лъжа НДСВ повече така и не успя дори да влезе в парламента. Правителството на тройната коалиция се оказа и последното засега, което изкара пълен мандат. Вярно, че по средата на този мандат България влезе в ЕС и от страна на царистите се чуха гласове за излизане от управлението, тъй като неговата цел е постигната. В крайна сметка обаче те не бяха чути.

Сътрудничеството на НДСВ и БСП продължава и до днес. Симеон, както и първият атлантик на републиката Соломон Паси категорично подкрепяха кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Въпреки че още от самото начало бе ясно, че водещи западни държави няма да я подкрепят.

Съвместното минало на БСП и НДСВ определено е негатив за настоящия служебен кабинет. Много често НДСВ не е било нищо повече от смокинов лист за навлизането на БСП във властта. Дали настоящото служебно правителство ще продължи тази традиция или ще я промени ще разберем съвсем скоро. След има-няма 2-3- месеца.