Имало е случаи, когато съм бил "сондиран" за служебен министър. Отказах, но това не е главното в момента. Всеки нормален българин си казва, че е добре служебното правителство да успее, каквото и да означава това. И всеки разумен българин знае, че за броените седмици на мандата му то нещо особено позитивно трудно може да направи, но дано не стори някакви деструктивни грешки.

Според мен - а така съм смятал винаги, не е от вчера или онзи ден, - ако някога ни дойде колективната воля и жизнено важното осъзнаване, че тази конституция се нуждае от замяна с много по-добра, то заедно с другите няколко (според мен поне 7-8) сериозни дефекта, ние трябва да премахнем служебното правителство като опция, към която все по-често прибягваме. Без да съм конституционалист, мога да назова поне 4-5 аргумента за това.

Главният според мен е този, че служебното правителство е подмяна на цялата логика, по която функционира държавата ни като парламентарна република. 
Може някога служебното правителство да е било мислено като прецедент, като нещо в много краен случай, знам ли, но на практика се оказва, че ние все по-често ще имаме служебни правителства, а това не е никак добре за парламентарната ни демокрация и парламентарната ни република. 

Това може да е конституцията на моята държава, но не е моята конституция, в смисъл, че аз я спазвам, естествено, но вътре в себе си не я уважавам и я смятам за една от най-фундаменталните причини да имаме точно такъв Преход и точно такова постпреходно статукво, каквито имаме.

Това бе конституцията на точно този Преход - направена бе, за да не бъде Преходът друг, пълноценен, легитимен, нравствен и превръщащ България в демократична, европейска, пазарно ориентирана либерална държава. Тази конституция гарантира на сега спечелилите от Прехода, че те ще спечелят от Прехода и им гарантира това чрез конструиране на държава, в която има унищожителен отказ от правосъдие.

Няма да се заяждам с това правителство; няма да казвам, както един мой приятел - по университетите им ще ги познаете (демек, питайте ги в кои университети са докторанти или доценти); няма да диря дългата ръка на мрака (ДС); няма да ги наричам БСП в сянка; няма да им искам провала. Дано са добро правителство. какво тук значи моят скептицизъм...

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията