Управата на испанския град Барселона прие закон, ограничаващ туризма, предаде ЕФЕ.

Целта е да бъде намален притокът на посетители, който неимоверно вдигна наемите и принуждава много местни жители да се изнесат извън пределите на града.

Само през 2016 г. Барселона, чието население е 1,6 милиона души, е била посетена от 32 милиона туристи. Там са най-високите наеми в цяла Испания. И хората обвиняват туристическата индустрия за поскъпването.

В момента в града има 75 000 хотела и 50 000 легла в т. нар. туристически апартаменти.

Местни сдружения описват ситуацията като нетърпима. Особено активно бе лявото радикално движение "Барселона ен кому" ("Барселона като цяло"). То е съюзник на добре известната партия "Подемос" ("Можем"). Неговата кандидатка Ада Колау бе избрана през 2015 г. за кмет на Барселона.

Приетият на 27 януари закон се нарича Специален градоустройствен план за туристическо настаняване. Той налага мораториум върху лицензирането на стаите за гости и ограничава броя на хотелските легла в градския център.

Мярката обаче не се очаква да влезе в сила преди 2019 г.

"Туризмът трябва да бъде регулиран за доброто на гражданите и на самия сектор, за да може да бъде устойчив", заяви през седмицата в телевизионно интервю кметицата Ада Колау.

И допълни:

"Специалният план ще попречи на практиката всяко жилище да се превръща в туристически апартамент. Строителството трябва да бъде за гражданите."

Планът бе остро критикуван от хотелиерите. Според тях местните власти не зачитат интересите на туристите.

"От 32 милиона посетители на Барселона миналата година само 8 милиона бяха настанени в хотели. 23 милиона идваха само за през деня и похарчиха много малко пари в града. Не можете да регулирате туризма чрез ограничаване на броя на леглата", казва пред в. "Гардиън" Манел Казалс - шеф на Асоциацията на хотелиерите в Барселона.

Според организацията фокусът трябва да бъде не върху намаляването на туристическата активност в града, а насърчаване на растежа и съживяване на икономиката. Казалс призова и за пълното ликвидиране на нелегално функциониращите туристически апартаменти в Барселона. Смята се, че в момента в града има 50 000 нерегистрирани такива легла.