Европейските санкции срещу трети страни се приемат от Европейския съюз, а това, че американските срещу Русия може да бъдат отменени, е слух. Така говорителка на Европейската служба за външно действие коментира днес съобщения, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя решение за отмяна на мерките.

"Както много добре знаете, нашите ограничителни мерки се приемат тук от 28 държави-членки и това продължава да е така", каза говорителката Мая Коциянчич. "Що се отнася до слуховете, няма да ги коментирам".

Среща на върха на ЕС миналия декември реши санкциите срещу Русия, наложени на няколко етапа през 2014 г. заради анекцията на Крим и подкрепата на сепаратисткия бунт в източна Украйна, да продължат още шест месеца до юли 2017 г. ЕС смята, че Русия не е изпълнила докрай задълженията си по Минските споразумения, което е условие за начало на постепенна отмяна на санкциите.

Според Келиан Конуей, съветничка на Тръмп, той и руският президент Владимир Путин ще обсъдят санкциите в телефонен разговор насрочен за събота, предаде "Политико". По-рано Фабрис Потие, изследовател в "Атлантическия съвет", мозъчен център във Вашингтон, съобщи в туитър, че администрацията на Тръмп е подготвила изпълнителна заповед за отмяна на ограничителните мерки.

Утре Тръмп трябва да разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел. Заедно с френския президент Франсоа Оланд тя договори с Путин и украинския президент Петро Порошенко Минските споразумения през февруари 2015 г.