Основна цел на надпартийната формация "Нова република" е да вдигне доходите на българите, заяви в ефира на БНТ бившият депутат от Гражданския блок на РБ Мартин Димитров и настоящ член на новата дясна сила около Радан Кънев.

"Ако се изпълни програмата, която ние предлагаме, и България расте с 6-7% на година, за 4 години доходите в държавата могат да се увеличат с около 50%. Тоест трябва да си поставяме високи цели", добави той.

И обясни как това ще се постигне - с ниски данъци, борба с картелите и монополите и премахване на политиките, които тормозят малкия и среден бизнес.

Водещата Поли Златарева попита дали това не е лява политика, защото подобно нещо са предлагали и БСП. Димитров се засмя.

"Видели ли сте лява партия в България да повиши доходите? Такова нещо не се е случвало."

Според Димитров в момента намаляват подкрепата на евроатлантическата ни ориентация, защото хората искат резултати. И търсят алтернатива, която според него може да бъде само "Нова република". И заяви, че на президентските избори е имало "мощен глас на средната класа" срещу ГЕРБ. А за другите реформатори каза:

"Вижте, че от една година сме в опозиция, а те са във властта. Разделиха ни принципите. Това, което правим в момента опозиционната част, е да правим заявка за алтернатива. Моите бивши колеги от Реформаторския блок не могат да бъдат алтернатива на ГЕРБ."

Според него когато хората видят възможност за коалиция между ГЕРБ и БСП, тогава ще търсят дясната алтернатива.

За "Нова република" Димитров разкри още, че формацията все още няма лидер - такъв предстои да се избере другата седмица.

"Обединяваме граждански организации и десни общественици и партии. Тоест, има три компонента. Целта е максимално широка палитра от хора с качества", отбеляза той.

И заяви, че няма никой скрит зад формацията, която можела да прави избори с малко пари.

"Тези във властта, там са парите, при нас няма откъде да има много пари. Но достатъчно за кампанията ще се намерят", каза той.