Може би тази сутрин е една от последните толкова мразовити, колкото досега. Предстои бавен проес на затопляне.

Това каза пред Нова тв климатологът Симеон Матев по повод сибирските студове у нас.

Може би в периода от 3-ти до 8-9 февруари ще има едно по-осезаемо затопляне – няма да ходим по къси ръкави, но ще е по-различно, прогнозира той

Според него и колегата му доц. Георги Рачев през Малък Сечко е много вероятно да има типични февруарски колебания - единия ден топло, на другия вали сняг.

Няма да отлагаме пролетта, напротив - дългосрочните прогнози са за първото десетдневие (на февруари) хладно, без валежи, второто – валежи и то дъжд и сняг, и третото - по-топло с тепмператури от порядъка на 7-8–10 градуса през деня - каза доц. Рачев. -  Дори дългосрочните прогнози казват, че чакаме по-скоро сух и топъл февруари.

Запитани - вярно ли е, че тази зима е рекордно студена, те казаха, че по някои показатели за Западна България това е така. И в частност за София.

От 1947 г. досега не сме имали по-студен януари. Средната януараска температура в момента е минус 6,1. София е колос на студа!

Имаме още един рекорд – това е периодът 7-11 януари, когато средната температура за този 5-дневен период е под минус 11 градуса, т.е. ние имаме 120 часа, в които температурата нито за секунда не е минала минус 10 градуса, каза Рачев.

Симеон Матев допълни, че това е нормален януари, но за... хиляди километра на север.

Последната сурова зима по нашите земи е само преди 5 години - 2012 г. в Северозападна България имаше температури и до минус 30 градуса, и то в големи населени места - Кнежа, Видин - обяви Матев - Не са толкова редки тези стойности, но понеже зимите са все по-топли напоследък, ние се изнежваме и сме отвикнали от такъв студ.

Доц. Рачев каза, че "от вторник е обещал мъчително и бавно затопляне". То обаче наистина ще е бавно - зимата ще си тръгне трудно и постепенно.