Серина Уилямс си върна титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис след победа на финала срещу сестра си Винъс - 6:4, 6:4. 

В понеделник Серина ще си върне първото място в ранглистата, а триумфът й в Мелбърн означава много повече, тъй като й донесе 23-та титла от турнири от Големия Шлем в "оупън" ерата.

По-малката сестра изпревари Щефи Граф, която остана с 22 трофея. През миналата година Уилямс загуби изненадващо от Ангелик Кербер (Германия), но сега се завърна победоносно, като не загуби нито сет в настоящото издание на турнира. И свали от върха Кербер.

Това бе 28-ият мач между сестрите Уилямс, като балансът е 17:11 за по-успешната. Те не бяха играли на финал в турнир от Шлема от 2008 г. на "Уимбълдън", когато титлата отиде за Винъс, която има 7 големи отличия.

Мачът днес не предложи добър тенис, като през цялото време и двете демонстрираха нервност. В първия сет Серина дори счупи ракета след лошо отиграване. Тогава двете размениха пробиви в началото, а след това по-добрата физика и по-висока класа на лидерката в женския тенис взеха връх.

Във втората част тя направи брейк в решителен момент и след повторно 6:4 вдигна победеносно ръце. По време на награждаването Винъс и Серина размениха шеги и комплименти. Отношенията им винаги са били отлични.

В неделя е мъжкият финал, в който един срещу друг излизат величията и стари познайници Роджър Федерер и Рафаел Надал. Любопитно е, че тази година и на двата преки двубоя за титлите и при 2-та пола тенисистите са на 30 или повече години.