Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара, съобщава официалният сайт на БФ по щанги.

Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж в Лозана (КАС) се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна. Заслугата е на адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.

Василев нашумя през миналата година със сделката при сложната трансформация на "Литекс" в ЦСКА-София.

На 9 ноември 2015 г. Международната федерация по вдигане на тежести отстрани България от участие в олимпийските игри (в това число и младежките) през 2016 г. И наложи 500 000 долара глоба.

Допинг пробите на 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителен резултат за архаичния анаболен стероид станозолол. Впоследствие се оказа, че състезателите са приемали хранителна добавка, замърсена със забраненото вещество. Международната федерация прие обстоятелствата като "снижаващи вината" и наложи минимални наказания на самите състезатели.

Глобата от 500 000 долара веднъж вече беше обжалвана и отпадна, но Международната федерация (IWF) я наложи отново. Сега решението вече е окончателно. 

Българската федерация по вдигане на тежести e първата, успяла да отмени решение на IWF за такава финансова санкция. Това е третата голяма победа за българската страна по случая. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на щангистите. Вместо регламентираните в правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 и 18 месеца.

Така за първи път в историята щангистите ни успяха да убедят световните институции - включително и Международният арбитраж в Лозана, да уважат твърденията им и да не налагат предвидените тежки наказания. Досега всеки един подобен казус завършваше със сериозни санкции и огромни глоби.