" За тези, които бягат от преследване, терор и война, вие сте добре дошли, независимо от вярата си, в многообразието е нашата сила. Добре дошли в Канада" 

Това написа премиерът на Канада Джъстин Трюдо в официалния си профил в Туитър, след като американският президент Доналд Тръмп издаде указ за забрана в САЩ за влизат бежанци от няколко страни - Ирак, Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

 

 

Канадският премиер публикува в подкрепа на решението си и своя снимка с дете - бежанец. Не става ясна националността му, но надписът на снимката е хаштагът #WelcomeToCanada".

 

 

През 2015 г. Канада е приела над 35 000 бежанци.

Междувременно федерален съдия в САЩ ограничи частично действието на указа на Тръмп да не се допускат на територията на САЩ граждани с паспорти от изброените 7 мюсюлмански страни, в които има военен конфликт или хуманитарна криза, съобщи Си Ен Ен. Съдията от Бруклин Ан Донъли бе сезирана от Американския съюз за граждански права. Решението на Донъли постановява граничните полицаи да не връшат всеки, който е пристигнал в САЩ с валидна американска виза. Няма да бъдат връщани и хора, които пътуват транзит. Според решението на съдийката изпълнението на указа на Тръмп би могло да наруши права, гарантирани от Конституцията на САЩ. 

Оказа се, че дори един от номинираните за "Оскар" - иранският режисьор Ашгар Фархади, може да попадне под ударите на указа на Тръмп. В САЩ има и протести срещу решението на президента.