ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев отново не тръгна. То е за изгубени от него секретни документи и е в Софийския градски съд (СГС).

Оказа се, че Станишев за пореден не е получил преписката, която съдържа класифицирана информация. Тъй като грифът "секретно" не е свален нито от прокуратурата, нито от съда, Станишев не може да се запознае с предложенията на обвинението да бъде освободен от отговорност за загубата на докладите. Според адвоката на бившия премиер Васил Василев няма никакъв проблем прокуратурата да разсекрети постановлението и да го изпрати на Станишев по стандартната процедура, а не чрез секретното деловодство на НС. Според Василев прокуратурата просто трябва да изготви копие на въпрснто постановление. 

Преписката трябваше да бъде връчена на Станишев от шефа на НС Михаил Миков като негов работодател. От парламента обаче са изпратили отговор, според който Миков не се води работодател на Станишев. Затова съдът постанови преписката да бъде връчена лично на соцлидера и насрочи следващото заседание за 29 септември.

В края на октомври миналата година лидерът на БСП с писмо поиска от главния прокурор Сотир Цацаров процесът да се ускори, възползвайки се от правото си да не се превръща в т.нар. "вечен обвиняем". Малко по-късно обвинител номер едно внесе в парламента искане за снемане имунитета на соцлидера и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Досега държавното обвинение три пъти вкарва в съда предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, но съдът връща делото заради процесуални нарушения. Станишев не беше получил препис от прокурорското постановление, което е основата за образуване на дело срещу него.

Седемте секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО, са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. Документите обаче се губят.

Разследването за изчезналите доклади започна, след като "съвестният гражданин" Алексей Петров ги предаде на тогавашния премиер Бойко Борисов.