На 35 години Роджър Федерер, най-големият в историята на тениса, спечели Откритото първенство на Австралия. Маестрото надделя над стария си познайник и най-голям съперник Рафаел Надал (30 г.) във велик финал - 3:2 сета (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3).

В Мелбърн швейцарецът надви не само времето, но и историята - в мачове от турнири в Големия шлем той обикновено губи от Матадора. Федерер прегърна 18-а титла от "Гранд Слам" в кариерата си и пета в Австралия. Рафаел има 14.

На полуфинала Фед експрес срази с 3:2 сънародника си Стан Вавринка, а Надал преодоля в тенис класика Григор Димитров, също с 3:2.

Надал водеше в общия баланс двубои между двамата титани с 23:11, заради което специалистите даваха предимство на Рафа. От 8 финала в Големия шлем испанецът бе спечелил цели 6 срещу Федерер. 

Двамата изненадаха всички с достигането си до финала. Роджър (№17 в света) не бе играл половин година заради операция на коляното. А в последните две лета Надал (№9) често бе спохождан от контузии.

Днес Федерер започна отлично, като проби в седмия гейм за 4:3, а след това взе своето без особени проблеми в първия сет. Отговорът на Матадора бе подобаващ - той поведе с 4:0 във втората част, преди съперникът му да се добере до гейм. В крайна сметка 6:3 и 1:1 в общия резултат.

Последва аналогична акция на Федерер, който дръпна с 3:0 в третата част и до края позвали само един гейм на Надал - 6:1 и 2:1. Едва ли някой си е правил илюзии, че финалът ще мине без пет сета и Рафа показа това в четвъртия, в който Краля на клея максимално се възползва от грешките на Маестрото. 

Стигна му и един пробив - 6:3 и 2:2.

Преди петия сет Федерер поиска медицински таймаут и напусна корта - както и срещу Вавринка на полуфинала. Когато се завърна обаче бе пробит, при това много категорично - на 15. Надал затвърди и поведе с 2:0. Вероятно много хора са си казали, че отново е успял да победи големия си съперник, още повече 5-ият сет му е специалитет.

В следващия сервис гейм на Надал швейцарецът бе близо до рибрейк, но не се възползва. Направи го обаче за 3:3. Нататък Роджър успя да наложи волята си по феноменален начин и този път тенисистът с големия обрат бе той. Сервис гейм за 4:3, нов пробив след маратонско и много драматично подаване за 5:3 и в крайна сметка 6:3. Четири поредни спечелени гейма!

Последната точка бе решена от "ястребово око". А след края Федерер не сдържа сълзите си. Той се завръща в топ 10 на ранглистата.

По време на награждаването и двамата големи казаха хубави думи един за друг. Извън корта те са приятели, Роджър присъства на откриването на тенис академията на Рафа в Испания. Тогава титаните на тениса трябваше да играят демонстративен мач, но бяха контузени.

Вчера в женския финал Серина Уилямс спечели с 6:4, 6:4 срещу сестра си Винъс и ликува рекордна 23-та титла от Големия шлем. Тенисистите и на двата финала са навършили 30 години, като шампионите са на по 35. Най-стара е Винъс - 36, а най-млад е Надал - 30.

В края на следващата седмица в София започва турнирът "Гаранти Коза София оупън", в който ще участва Григор Димитров. В столицата ни ще дойдат още двама от героите на "Аустрелиън оупън" - Доминик Тийм и Давид Гофен.