„Не е логично една политическа партия, която имаше по-малко от една трета от гласовете на изборите за Европейски парламент, да заема  три от трите ключови позиции в европейските институции”.

Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в интервю за "Ройтерс", съобщиха от кабинета му. Председателят на европейската левица обяви, че ще инициира разговор за издигане на човек от ПЕС за поста на Туск. Това ще стане на срещата на лидерите-социалисти в Малта. Тя ще се състои точно преди срещата на върха на ЕС.  

„Определено е необходим разговор по отношение на издигане на кандидат на левицата за поста председател на Европейския съвет. Ще инициирам такъв дебат", заявява Станишев. 

Очаква се през май да бъде взето решение дали на сегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск да бъде предоставен втори 30-месечен мандат. Към момента самият Туск не е декларирал дали иска втори мандат на поста.

„Не става въпрос за личността. Най-важното е балансът.”, смята Станишев. По думите му "десноцентристката хватка на всички висши постове в ЕС" подпомага евроскептицизма и крайностите в Европа. 

Темата за липсата на баланс в европейските институции стана по-актуална, след като социалистът Мартин Шулц напусна председателския пост в Европейския парламент. На негово място обаче депутатите от ЕНП и АЛДЕ избраха представителя на десницата Антонио Таяни вместо социалиста Джани Питела. Зад италианеца от десницата застана и лидерът на либералите и също кандидат за стола на Шулц Ги Верхофстад. Така ЕНП пое и предедателския покт в ЕП, и поста председател на Европейския съвет, и поста председател на Европейската комисия в лицето на Жан Клод Юнкер.