Част от смятаната за унищожена картина на Рене Магрит „Омагьсаната поза“ бе открита миналата година под друга негова творба – „Човешкото състояние“, която се съхранява в замъка Норич във Великобритания. Кураторът на музея обясни, че е невъзможно да се „освободи“ изображението, без да се унищожи по-късната рисунка. Затова ще бъдат използвани не-инвазивни методи за възстановяване на скритата секция, пише Би Би Си. 

„Омагьосаната поза“, която показа две почти идентични голи женски тела, рамо до рамо, в неокласически стил, е била представена през 1927 г., но впоследствие изчезва. Единственото доказателство за съществуването на картината е черно-бяла снимка. Смята се, че белгийският художник разрязва картината на 4 части, за да използва платното за по-малки картини за изложба през 1936 г. Една от частите все още не е намерена.

Първата четвъртина – с глава и част от торс – е била открита под „Портретът“, който виси в Нюйоркския музей на съвременното изкуство, а втората – под „Червеният модел“ в музея „Модерна“ в Стокхолм. И двете са открити през 2013 г. Третата четвъртина е намерена под „Човешкото състояние“ от консерваторката Алис Таварес да Силва, която работи за института „Хамилтън Кер“ в университета Кеймбридж. Тя е изучавала картината в Норич, преди да бъде дадена под наем в центъра „Помпиду“ в Париж през септември за участие в голяма ретроспективна изложба със 100 произведения на Магрит.

Кураторът на музея за историческо изкуство д-р Джорджия Ботинели заяви, че „никога няма да опитат“ да разкрият физически оригинала.

Запазване на волята

„Дори това това да е технически възможно, то със сигурност би било неетично, тъй като самият Магрит е решил да разреже картината си и след това да създаде нови композиции върху фрагментите – каза Ботинели. – Запазването на волята на художника, по мое мнение, е наш основен приоритет. Неинвазивни техники, без разрушаване на горния слой, ще ни дадат възможност да реконструираме изображението на скритата картина.“

„Човешкото състояние“ в момента е намира във Франкфурт, където ще участва в изложба до началото на юни, когато ще се върне в Норич. Надеждата е, че благодарение на публичността от предстоящите изложби, скоро ще бъде открита и последната четвъртина от „Омагьосаната…“.

Рене Магрит рисува La Condition Humaine (Човешкото състояние) върху част от „Омагьосана поза“, след като тя му е върната от изложба.

Площад Славейков.