"Обещахме да разкрием лошите практики и злоупотреби. В двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите вашите аналитични доклади за състоянието в поверените ви министерства и с конкретни предложения за тяхното решаване."

Това каза премиерът проф. Огнян Герджиков на първото заседание на служебния кабинет.

В началото на заседанието проф. Герджиков поздрави служебните министри с: "Добре дошли на всички! На добър час и дано Бог е с нас!". И веднага превключи на работен режим: "Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил - че ни чака кръв, пот и сълзи. Но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа."

"Времевият хоризонт е много близък. Ние не сме като редовен кабинет, който има хоризонт 4 години. Нашето е бягане на 100 м, което значи, че стартът е изключителен важен и всяка десета от секундата може да е фатална. Затова искам да ви призова всички да бъдем максимално мобилизирани и организирани. Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха - експертността и професионализма, да го защитим", каза още служебният премиер.

Герджиков отвори и въпроса за обществените поръчки - една много болна и важна тема за обществото, която присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад.

„Затова призовавам към много безкомпромисен и внимателен анализ относно обществените поръчки. Не призовавам за отмяна на всички поръчки - трябва много да се внимава, защото някъде става въпрос за поръчки с европейски средства и да не се получи така, че вместо "да изпишем вежди - да извадим очи". Искам да ви помоля да бъдете безкомпромисни, когато се открият нередности и нарушения.”, апелира той.

Като следващата много важна тема Герджиков изтъкна председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Вицепремиерът Деница Златева пътува днес с Румен Радев в Брюксел, така че се надявам това официално посещение да даде много сериозен тласък. Не може обаче да разчитаме тя да свърши работата, защото подготовката на това председателство засяга всички сфери и институции. Затова ще ви помоля най-късно до 10 февруари на бюрото ми да има информация за свършеното по подготовката. Министърът на културата също да даде информация и за културната програма, защото и тя има значение за председателството”, посочи служебният премиер.

Още на първото заседание на служебния кабинет Огнян Герджиков се спря на съдебната реформа.

„Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи. Трябва да имаме предвид, че по време на мандата ни няма парламент и не може да има законодателни инициативи, така че не може да се направи нещо революционно. Но може да се правят стъпки в правилната посока”, каза министър-председателят.

Като следващ приоритет Герджиков посочи приемственост, стабилност и надграждане на успешното усвояване на еврофондовете. И обяви, че очаква от вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова аналитичен доклад за изпълнението на оперативните програми.

Следващ важен приоритет е диалогът с бизнеса и гражданското общество.

"Не може да има успешно ръководство без такава активна обратна връзка. Затова трябва да има Изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящите избори. Трябва да работим и за нормализиране на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Затова ще помоля вицепремиера Илко Семерджиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев да направят необходимото. Ние сме отворени за срещи с големите браншови организации - няма успешно управление без такова взаимодействие", каза Герджиков.

Служебният министър Илко Семерджиев (вляво) и Пламен Узунов, министър на вътрешните работи.
Министърът на енергетиката Николай Павлов пристига на първото заседание на служебния кабинет.
Дневният ред на първото заседание на кабинета "Герджиков".