"Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война."

Това заявява новият български президент Румен Радев в интервю за брюкселското издание EurActiv. Такова е и заглавието на интервюто. То излиза в деня, в който започва първата му чуждестранна визита. Радев пристига днес в Брюксел.

"Колкото до санкциите, не виждам практическа полза от тях на фона на очевидните загуби", казва още държавният глава.

Журналистът Георги Готев пита Радев дали с номинирането на Ради Найденов и Стефан Янев, смятани за проевропейски и проатлантически професионалисти, е искал да опровергае тези, които го наричат "проруски президент".

"Да слагаш етикети на хората е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии умишлено позволяват да бъдат намесени във вътрешна политическа интрига, като използват етикети", отговаря новият президент на България.

И допълва:

"Вече заявих в речта ми пред парламента, че изборът на България за ЕС и НАТО е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос."

Според него главните проблеми са несправедливостта и ниските доходи. От тях иде демографският срив, т.е. емигрирането на българи в по-богати страни. Отговорът на тези проблеми е възстановяването на справедливостта. Нейният стълб е съдебната система, която има нужда от повече реформи. Добро правосъдие създава по-сигурна среда за инвестиции.

На въпроса какви отношения ще се старае да изгради с Владимир Путин, Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин, Радев отговаря така:

"По време на кампанията ми казах много пъти, че българската външна политика трябва да бъде формулирана в България и прилагана навън, а не обратното. През последните години невинаги бе така. Съществуването на няколко геополитически центъра трябва да бъде още една инициатива за ЕС да се старае да запази единството си, защото само обединен ЕС може да бъде равен с останалите главни играчи. Надявам се да установя прагматични и взаимно изгодни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай."

Той категорично отхвърля опасенията на предшественика си Росен Плевнелиев, че ЕС може да отнеме българското председателство през първата половина на 2018 г., ако страната ни не допринесе за единството на ЕС.

За назначеното от него служебно правителство Радев заявява, че то е непартийно и съставено от експерти. А премиерът Огнян Герджиков е един от малкото български политици, изпратен на крака при напускането на поста председател на Народното събрание преди години.