Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е разпоредил проверка на нова обществена поръчка за ваксини, пусната от екипа на предшественика му Петър Москов в последния ден на кабинета "Борисов 2". Това заяви Семерджиев на пресконференция след първото заседание на служебното правителство, оглавявано от проф. Огнян Герджиков.

"В петък следобед поех от Петър Москов задачите, които предстоят пред Министерството на здравеопазването и служебния ни кабинет. Още в събота екипът беше свикан и установихме действително, че тази поръчка е обявена в последния ден на предходния кабинет", каза новият министър.

И добави: "Разпоредих да се изучат много внимателно материята и показателите на поръчката, защото ние имаме казуси от минали години, които не бих искал да имаме и занапред." Така Семерджиев буквално спазва повелята на бившия премиер към новото правителство: "Разровете всичко."

"Очевидно е, че ваксините, които предстоят да бъдат доставени, са за 2017 г. Ние търсим допълнителен механизъм, така че да доставим ваксини и за следващите три години, за да нямаме недостиг. Един и същи казус се повтаря вече няколко години. Някои от сроковете за доставка на ваксините варират от 24 до 36 месеца и това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества за следващи години, а не само за текущата", обясни Илко Семерджиев.

В регистъра на обществените поръчки има данни за открита процедура за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за постекспозиционна профилактика и техническите средства за приложението им за 2017 г. Поръчката е от Министерството на здравеопазването на обща прогнозна стойност 22,77 млн. лв. без ДДС. Подписана е от Адам Персенски, зам.-министър на здравеопазването в правителството "Борисов 2".

Скрийншот от регистъра на обществените поръчки.

Решението за откриване на процедурата и обявлението за поръчката е с дата 25 януари, а информацията е публикувана в регистъра на 27 януари, петък. Точно на 27 януари се извърши смяната на властта във всички министерства.

Припомняме, че в края на 2016 г. Петър Москов се сдоби с три обвинения от прокуратурата заради случая с турските ваксини.

Според държавното обвинение тогавашният министър е приел дарение от Турция в нарушение на законовите процедури. Министерството е платило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. Така са настъпили 323 хил. лв. имуществени вреди от действията на Петър Москов, твърди прокуратурата.

По-късно всички министри от кабинета в оставка "Борисов 2" бяха привикани на разпит във връзка с бартера на ваксини.