Лидерът на „Презареди БГ” Николай Бареков сезира Главната прокуратура за организираната престъпна група „СоросоГниди”. В сигнала се твърди, че преди години фирми, близки до бизнесмена и издател Иво Прокопиев, са източили ДДС в особено големи размери.

Това се казва в съобщение до медиите от партията на Бареков със старо име "България без цензура".

От сигнала ставало ясно, че схемата за източване на ДДС била доказана с ревизионен акт от НАП от юли 2010 г. и решение на Върховния административен съд от 2012 г. Контролирани от Прокопиев дружества сключвали фиктивни договори за услуги на завишени цени и ползвали неправомерно данъчен кредит, който са осъдени да връщат с влязла в сила присъда, твърди Бареков.

В документа се посочва, че схемата се е осъществила между три фирми - основната била "Индустриална зона Варна-запад", контролирана от „Алфа финанс холдинг” на Прокопиев. Управител на дружеството и понастоящем била секретарката на бизнесмена Десислава Недкова. През януари 2009 г. фирмата сключила договор за консултации на стойност 600 хиляди лева със "Сисмемконсулт". Дружеството било на Георги Сотиров, който заедно с Красимир Георгиев и Едуард Манукян бил съдружник в друга "скандална фирма от енергийния бранш" - близката до Румен Овчаров "Фронтиер".

Консултантският договор бил за проучване на възможности за инвестиране във възобновяеми източници край Девня. Още преди да е получен резултатът от него обаче, фирмата "Индустриален парк Варна-запад" сключила договор за проектиране на фотоволтаичната централа с третата фирма, която участвала в схемата - "Соларпро", чийто основен акционер бил отново свързаното с бизнесмена дружество "Алфа финанс холдинг".

Така преди докладът на консултанта („Системконсулт”) да е факт, „Индустриална зона Варна-запад” ЕООД вече реализирала проекта си. От това следвало, че получените услуги не са използвани за целите на извършваните от лицето облагаеми доставки. Преди това обаче от фирмата осчетоводили договора на стойност 600 000 лева като разход за дейността си и по този начин източили от държавата 120 000 лв. ДДС, се посочва в документа.

По случая имало и експертна оценка на НАП. Според нея договорът бил фиктивен и не следвал да е на стойност повече 100 000 лева. Така контролираното от Прокопиев дружество получило от държавния бюджет 120 хиляди лева данъчен кредит вместо 20 000 лв., твърди Бареков. Сделката била разкрита, след като "Индустриална зона Варна-запад" подала искане за възстановяване на ДДС в размер на 120 хиляди лева.

През юли 2010 г. бил издаден ревизионният акт, с който НАП–Варна не признала правото на данъчен кредит на "Индустриална зона Варна-запад" в размер на 120 000 лева (20% от стойността на консултантския договор на стойност 600 000 лв), уточнява Бареков.

Дружеството е обжалвало акта на НАП пред съда във Варна и той е отменен, става ясно от сигнала. Върховният административен съд обаче взема окончателно решение на 31 юли 2012 г. - осъжда "Индустриална зона Варна-запад" да върне на държавата неправомерно изтегления ДДС.

"Междувременно, с цел да бъде избегнато събирането на съответните публични задължения, „борците за правосъдие” прехвърлят основната фирма участник в данъчната измама на кипърска офшорка. Така от държавата са източени 100 000 лева, а отговорните за измамата лица остават безнаказани", твърди Бареков.

Политикът настоява да се извърши незабавна проверка дали има данни за извършени престъпления от страна на близките до Иво Прокопиев фирми.