Брунхилде Помзел, бившата секретарка на ръководителя на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс, почина на 106 години, предава Би Би Си. Нейната работа е била в близък контакт с Гьобелс – един от най-жестоките военни престъпници на ХХ век.

Помзел бе един от последните оживели до днес хора от нацистката йерархия, които чак в най-късния етап от живота си проговориха за преживяното. В скорошен документален филм тя заяви, че не е знаела нищо за изтреблението на шест милиона евреи по време на холокоста.

В „Германски живот“, който излезе през миналата година, Помзел каза, че не чувства вина – „освен ако не се стигне дотам да се обвини целият германски народ“.

Родена през януари 1911 г., Помзел първоначално работи за евреин застрахователен агент няколко години като тийнейджърка, преди да заема сходна позиция при крайнодесен писател.

Въпреки твърденията й, че винаги е била аполитична, Помзел се присъединява към нацистката партия, когато тя взема властта през 1933-та, а след това поема правителствена работа в Германското национално радио. Нейните умения като машинописка, казва тя, я отвеждат до поста на секретарка на Йозеф Гьобелс през 1942-ра, по време на войната, когато той е министър на пропагандата и просвещението.

Помзел описва Гьобелс като „добре изглеждащ мъж… малко нисък“, който винаги е бил спретнат – но арогантен. Тя коментира, че е била просто секретарка и е знаела малко за бруталните действия на нацистите по време на холокоста.

„Хората, които днес говорят, че биха направили повече за тези бедни, преследвани евреи… Смятам, че те искрено го мислят – обяснява Помзел в интервюта за филма. – Но те също не биха го сторили.“

Но тя винаги е настоявала, че няма участие във вината за действията на висшестоящите.

„Не се чувствам виновна – заявява тя. – Освен ако не се стигне дотам да се обвини целият германски народ за овластяването на това правителство да управлява страната. Всички ние направихме това, включително и аз.“

Нейна приятелка еврейка, Ева Ловентал, изчезва през ноември 1943 г. Шейсет години по-късно Помзел разбира, че тя е починала в концентрационния лагер Аушвиц.

В края на Втората световна война Помзел е заловена от Съветската армия и прекарва пет години в трудови лагери, преди да се завърне в германската радиомрежа през 1950 г. и да работи там през следващите две десетилетия.

Брунхилде Помзел не бе говорила открито за времето си като служителка на Гьобелс и нацистите до интервюто през 2011 г. и повече в документалния филм от 2016-а. Тя е починала в Мюнхен само няколко седмици след 106-ия си рожден ден.

Площад Славейков