Европейската комисия днес се разграничи от забраната за влизане, която президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи на гражданите на седем предимно мюсюлмански страни.

ЕС преценява как тя би засегнала негови собствени граждани, но за момента не предвижда ответни мерки, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. 

"Това е Европейският съюз. И в Европейския съюз ние не дискриминираме въз основа на националност, раса или религия не само когато стане дума за убежище, но и във всяка друга от политиките ни - каза Схинас на редовния брифинг на ЕК. - Комисията и председателят (Жан-Клод) Юнкер последователно подчертават привързаността към този принцип."

Комисията и държавите членки ще обсъдят ограниченията, наложени със заповедта на Тръмп, за да установят доколко те засягат граждани на ЕС, каза Схинас. Това биха могли да бъдат граждани на седемте държави под забрана (Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Судан и Сомалия), които в същото време имат и гражданство на някоя от 28-те страни членки на ЕС, добави Схинас.

Той отказа да коментира открито отрицателните реакции на заповедта на Тръмп в редица европейски столици начело с Берлин и Париж и добави, че Комисията не предвижда ответни мерки.

Говорителят каза, че Европа е заета с утвърждаването на своя собствен модел, благодарение на който по думите му "светът я вижда като остров на стабилност в тези бурни времена". 

В същото време Схинас изрично подчерта, че САЩ остава стратегически партньор на ЕС. Лидери на съюза неколкократно заявяваха, че това не може да се каже повече за Русия след анексирането на Крим и помощта ѝ за въоръжения сепаратистки бунт в Донбас.