Не е изключено Доналд Тръмп и Владимир Путин да се срещнат преди форума на Г-20 в германския град Хамбург на 7 и 8 юли, предаде ТАСС.

"Да, по всичко личи, че е възможно Путин и Тръмп да се срещнат преди лидерския форум", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него борбата с тероризма може да се превърне в една от допирните точки между Русия и САЩ. Други такива точки могат да бъдат въпросите на стратегическата сигурност, взаимодействието за уреждане на регионални конфликти и непосредствените двустранни отношения.

Песков обаче допълни, че в момента не се обсъждат никакви сделки със САЩ за отменяне на санкциите срещу Русия. През миналата седмица Тръмп заяви в интервю, че е възможно да се преговаря за сваляне на санкциите срещу Русия срещу ядрено разоръжаване. Още тогава обаче Песков заяви, че такива разговори са неуместни.

Песков заяви също, че Кремъл не желае да коментира наложената забрана граждани на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ.

"Това не е наша работа", каза той.

Преди две седмици западни медии съобщиха, че Тръмп и Путин могат да се срещнат съвсем скоро в Рейкявик. Това веднага предизвика асоциации с историческата среща през 1986 г. между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. И от Москва, и от Вашингтон обаче отрекоха в този момент да има планове за такова събитие.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че двете страни имат неограничени възможности за сътрудничество в борбата с тероризма при положение, че има воля за това.

"Русия е готова да разговаря със САЩ за антитерористичната борба всеки момент, по линия на министерствата на отбраната, специалните служби, разузнаванията, дипломатическите ведомства, заяви той.

Според Лавров първият телефонен разговор между Путин и Тръмп е откроил редица сфери, в които интересите на Москва и Вашингтон съвпадат. Той смята, че разговорът е бил "добър и в политически, и в човешки смисъл", разкрил е "взаимното уважение, стремежа на лидерите да общуват без нравоучения, въз основа на националните интереси на всяка от страните".