Софийска градска прокуратура внесе днес в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Илия Илиев, бивш народен представител от ДПС и Антон Гинев, бивш зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Обвинения получиха още Огнян Георгиев, бивш директор на железопътна секция в град Русе и Кръстю Дискосков, директор на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“–Горна Оряховица.

Антон Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и ТСВ-Г.Оряховица в размер на 4 240 356 лв. И по-конкретно:

За периода от 22.10.2007 г. до 09.10.2008 г., в качеството му генерален директор на НКЖИ, извършващ ръководна работа, свързана с управление на чуждо имущество, при условията на продължавано престъпление, умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на повереното му имущество.

Гинев сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на Закона за обществените поръчки. Така били нарушени принципите за публичност и прозрачност, заложени в закона, както и свободната и лоялна конкуренция.

Дружествата, с които били сключени договорите – „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Строителство и инвестиции“ ЕООД, не са изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356 лв. били изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи.

Договорът с "Триумф" бил от 2007 г., въз основа на процедура на договаряне без обявление, на стойност 3 120 000 лв. Предметът бил „Изследване на деформациите на земната основа на гара Русе“.  По договора била преведена в аванс сумата от 927 000 лв. с ДДС. Направени били и допълнителни плащания и от това е последвала значителна щета за НКЖИ, в общ размер на 1 099 800 лв., които са изплатени за неизпълнени дейности.

Договорът с "Розалия ММ" бил от 2007 г., по малка обществена поръчка, на стойност 999 560 лв. с ДДС. Парите били за "Възстановяване на отводнителните съоръжения в междугарието Моруница- Бяла по IV-та главна жп линия". Сумата по договора е заплатена на дружеството, което не е извършвало реално дейности на обекта, а това са сторили работници на... възложителя.

Договорът с изпълнител Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ и подизпълнител „Енерджи груп 2003‘‘, с управител Йордан Илиев (брат на Илия Илиев), бил от 2008 г. - на стойност 2 282 912 лв. с ДДС. Предметът бил „Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница-Бяла по IV-та главна жп линия".

Имало и още 3 договора между "Транспортно строителство и възстановяване" от една страна и „Енерджи груп 2003“, "Розалия ММ" и "Строителство и инвестиции" от друга. И в трите случая дейностите са извършени от работници на възложителя.

Обвинението срещу Илия Илиев е за това, че:

в периода от 11.12. 2007 г. до 16.09.2009 г. в Горна Оряховица и Русе при условията на продължавано престъпление с две или повече деяния в съучастие с длъжностни лица като извършители от НКЖИ и ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ като помагач ги улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и ДП „ТСВ“.

По отношение на посочените 5 сключени договора Илия Илиев обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на дружествата „Розалия ММ“, „Енерджи груп 2003“, „Строителство и инвестиции“, явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи, за които били издавани протоколи-образец 19. Въз основа на тях на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай -  общият размер на щетата е 3 142 176 16 лв.

Огнян Георгиев, който е бивш директор на железопътна секция в Русе, e обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той разпоредил превеждане на сума в размер на 998 115,07лв. на сметка с титуляр „Розалия ММ‘‘. На дружеството била преведена договорената сума за работа, която не била извършена от него, а от работници на възложителя като Георгиев знаел всичко това и разпореждал на подчинените си да подписват и съставят исканите документи.

Кръстю Диксоков, директор на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ – Горна Оряховица в съучастие с Илия Илиев, помагач, присвоил чужди пари, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, като разпоредил да бъдат изплатени в полза на дружествата „Розалия ММ", ,„Енерджи груп 2003“ и „Строителство и инвестиции“ фактури за претендирани работи, въз основа на които на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях. Присвояването е в особено големи размери - 2 142,441 лв.

От прокуратурата напомнят, че на 29 февруари 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на Илия Илиев, който по това време беше народен представител в 43-ото Народно събрание. Илиев е с наложена прокурорска забрана за напускане на страната. След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от министър-председателя.

Всички обвиняеми са със взета мярка за неотклонение „Подписка“ с изключение на Кръстю Диксоков, който е без мярка за неотклонение, поради тежко здравословно състояние.