Само седмица след встъпването си в длъжност Доналд Тръмп свърши първата си "страхотна работа".

За тези, които не си спомнят, след урагана Катрина през 2005 г. президентът Джордж Буш-младши публично похвали шефа на Службата за борба с бедствията Майкъл Браун, че е свършил "страхотна работа"1 с усилията за възстановяването.

Това изказване увисна на врата на президента като воденичен камък, докато водите заливаха части от Ню Орлийнс и градът потъваше в хаос. От него публичното одобрение тръгна спираловидно надолу, което доведе до убедителни победи на демократите на междинните избори през 2006 г.

Историята ще отсъди какъв ще бъде дългосрочният ефект от указа на Тръмп от петък следобед, но предварителната му похвала за неговото прилагане няма да бъде лесно забравена.

"Той действа много хубаво - каза Тръмп и така отговори кратко на въпрос в събота следобед. - Виждате го по летищата, виждате го навсякъде. Той действа много хубаво и ние ще имаме много, много стриктна забрана и ще имаме строг контрол, какъвто трябваше да имаме в страната ни от много години."

По големите летища в САЩ обаче нещата не вървяха толкова хубаво. Имиграционните чиновници изпитваха затруднения в прилагането на указа на Тръмп, след като получиха противоречиви инструкции на кого да забранят да влиза в САЩ и какво да правят с тези хора, след като ги задържат. И в течение на деня, когато се разпространиха информациите за задържанията, тълпите от протестиращи на международните терминали се увеличиха от десетки през стотици до хиляди.

По време на кампанията на Тръмп му бе лесно грубо да клейми американската имиграционна система като разбита и да призовава за забрани и мораториуми. Като президент обаче екипът му трябваше да влиза в подробности. И, изглежда, те бяха изправени пред някои трудности, като претворяваха в политика предизборната му риторика.

Твърди се, че указът на Тръмп от петък следобед е бил изработен без консултации с юридически съветници и издаден въпреки забележките на служители на вътрешната сигурност, които били против включването на постоянно пребиваващи в САЩ в забраната.

Това доведе до нелепа сцена в събота вечер в нюйоркски съд, където адвокатите на правителството трябваше да защитават мерките, създали хаос по летищата в цялата страна.

"Мисля, че правителството не е имало пълната възможност да помисли за това", каза федералната съдийка Ан Донъли, когато постанови, че лицата с валидни документи на американска територия не могат да бъдат депортирани.

Временното й постановление и подобните му в други съдилища са само началният залп в това, което вероятно ще бъде продължителна съдебна битка. Адвокатите на администрацията на Тръмп със сигурност ще бъдат по-добре подготвени при бъдещи слушания. Още никой съдия не е издал постановление за съдбата на лицата, които имат валидни американски визи и са все още на чужда територия.

Междувременно обаче това се оказа неприятен момент на Белия дом, който не изглежда готов да бъде във фокуса.

Шепа републиканци в Конгреса излязоха с различни видове забележки към програмата и въпреки че ръководството на партията в момента демонстрира търпение, това може бързо да се промени, ако политическата температура се повиши. Президентът може да има широки правомощия в изработването на имиграционната политика, но Конгресът може да приеме по всяко време закон, който да отмени решенията му.

В същото време демократите бързат да се възползват от политическия шанс.

"Историята ще реши къде бяха американските лидери днес", каза сенаторът демократ Дик Сърбин от Илинойс. Това бе предупреждение, което някои от стремящите се към президентството през 2020 г. вероятно взеха присърце.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо нареди влаковете да тръгнат отново към летище "Джон Кенеди", след като служителите на транзитната зона спряха обслужването, за да попречат на идването на нови протестиращи. Сенаторката Елизабет Уорън говори пред тълпата на летище "Логан" в Бостън, както и сенаторът Кори Букър на "Дълес" до Вашингтон.

И тримата се смятат за едни от главните претенденти за кандидат-президент на демократите.

Разбира се, до 2020 г. има още много време. По-притеснително е накъде ще тръгне оттук насетне администрацията на Тръмп.

В събота сутринта прессекретарят Шон Спайсър, шефът на канцеларията Райнс Прибъс и старшата съветничка Келиан Конуей излязоха в ефир, за да защитават политиката на Белия дом и да обясняват прилагането й.

Самият Тръмп отвърна на нападките в туитър, макар и едва след като първо взе на мушка втори ден поред "провалилия се" "Ню Йорк таймс".

"Нашата страна има нужда от здрави граници и изключителен контрол СЕГА - написа той в туитър. - Вижте какво се случва в Европа, всъщност и в света - ужасен хаос!"

Докато защитата на сигурността на САЩ обикновено е печеливша кауза, продължителното задържане на деца и възрастни по летищата е "лош избор", както казват те. Да гледаш как едно петгодишно дете се събира отново с майка си и 70-годишни, които ги очаква задържане за неопределено време, слагат човешко измерение на имиграционната програма на Тръмп. И резултатите определено не са в полза на Белия дом.

По време на първичните избори за кандидат-президент мнозинството от избирателите на републиканците подкрепиха призивите на Тръмп за забрана за мюсюлмани да влизат в САЩ, така че ядрото на подкрепата на президента може да остане здраво след събитията през уикенда. Възгледите на хората във вътрешността на САЩ, които са далече от главните международни летища, понякога силно се различават от тези на либералните бастиони по крайбрежието.

В най-добрия случай обаче това е безсмислено отвличане на вниманието за Белия дом, което поставя под въпрос организационните му способности. В най-лошия - ако мнозинството от нацията се обърне срещу президента, Тръмп може да види как неговите власт и влияние започват да отслабват още преди администрацията му да е заработила с пълна сила.

-----

1Употребеният от автора израз е heckuva job, който добива изключителна популярност в САЩ след урагана Катрина. Така са транскрибирани официално думите на президента Буш, който всъщност казва hack of a job.

* Авторът е кореспондент за Северна Америка на Би Би Си, където е публикуван коментарът.