Ултиматумът, отправен от г-н Слави Трифонов към един неизбран парламент, е кристален пример за безумието на съвременните медийни авторитети и за безотговорността, която генерира поп културата. В САЩ Мадона размахва среден пръст на президента, у нас телевизионен водещ дава срокове на Народното събрание. Ситуация, в която герой на Уди Алън вероятно би промърморил: “Господи, какво си направил напоследък.”

Нямам намерение да критикувам идеите на г-н Трифонов за промяна на избирателната система. Те са може би разумни, може би не са. Имам обаче много против липсата му на възпитание, както и против претенцията на целия му екип да задава политически дневен ред, да казва на бъдещия български парламент какво да прави. Това е претенция, която излиза извън здравия разум.

Ултиматуми като този на г-н Трифонов към парламента пасват на селски кмет с ограничени познания за света и с още по-ограничени добродетели. Г-н Трифонов очевидно не е такъв и горното изречение не представлява квалификация към него. Точно затова ултиматумът стои като кръпка.  

В конкурентните демокрации, каквато е България, физическо лице или група от физически лица не би трябвало да си представят, че имат право да поставят ултиматуми на институциите под предлог, че защитават гражданските си права. Гражданските права нямат нищо с промяната на избирателната ни система, нито с резултатите от референдум, който не успя да се покрие определени законови изисквания. България не е Иран, "Шоуто на Слави" не е Съвет на мъдреците с конституционен статут, а г-н Слави Трифонов не е избиран за аятолах. Ако бяха такива, нямаше да има нужда от ултиматуми. Те са просто екип на популярно предаване, което отдавна е прекрачило линията на добрия тон и статута си в една частна телевизия.

Предстоящата изборна кампания е важна, защото в нея трябва да се дискутират виждания за развитието на България. Тези виждания и вотът на хората на предстоящите парламентарни избори са по-важни от мненията на отделни групи, от тезите или вижданията на всеки от нас. Резултатите от предстоящите избори са по-важни от неуспелия да си извоюва достатъчно подкрепа референдум.

"Шоуто на Слави” се опитва да направи с парламентарните избори това, което може най-добре - да ги превърне в цирк и във фарс. Жалко е, че хората от един талантлив и добър екип в сферата на развлеченията са обхванати от политически бесове. Жалко е, че екипът на г-н Трифонов и самият той са забравили ролята си да осмиват дефектите на политиците и обществото и така да ги коригират. Крайният резултат на истерията на г-н Трифонов и сценаристите му може да се окаже шоу със западнал рейтинг и объркани опити за политика. Ако това стане, г-н Трифонов може да се окаже пред парламента сам и тъжен. Нямам предвид съвсем сам. Винаги ще се намерят няколко хиляди души, които биха последвали всеки протест.